Press "Enter" to skip to content

Premijera u kinu Tuškanac: „Razmišljam da okončam stvari“

Retrospektiva „Portreti: Unutarnji labirinti Charlieja Kaufmana“ otvara se u srijedu, 1. prosinca, u zagrebačkom kinu Tuškanac premijerom filma „Razmišljam da okončam stvari“. Cijena ulaznica je 25 kuna, a uz premijerni film do subote, 4. prosinca, prikazivat će se još  „Biti John Malkovich“ (1999.), Anomalisa (2015.), „Vječni sjaj nepobjedivog uma“ (2004.), „ Ljudska priroda“ (2001.), „Adaptacija“ (2002.) i „Sinegdoha, New York“ (2008.), prenosi Hina.

Treći redateljsko-scenaristički kino projekt Charlieja Kaufmana „Razmišljam da okončam stvari“  izašao je 2020. u SAD-u gdje je imao ograničenu produkciju, a drugdje ga je bilo moguće pogledati samo putem interneta, točnije platforme Netflix. Prema nekim kritičarima, film je jedno od najboljih ostvarenja godine, a izuzetno je hvaljena atmosferična i koloristički bogata fotografija Lukasza Zala, te glumački nastup Jessie Buckley, piše kino Tuškanac.

Kino Tuškanac

“Karakteristično za Kaufmana, riječ je o narativno kompliciranom ostvarenju s mnogo nadrealističkog upliva, a glavne su teme (ne)mogućnost spoznaje svijeta i onih koji ga nastanjuju, uključujući samog sebe, nesigurnost i promjenjivost identiteta, žaljenje, čežnja, te krhkost ljudskog duha i duše”

kino Tuškanac

Kaufmanova suradnja s redateljem Spikeom Jonzeom krajem 1990ih rezultirala je jednim od ključnih naslova filmskog postmodernizma i navijestila velike karijere oboma tvorcima. „Biti John Malkovich“ opisuje se kao jedan od najekscentričnijih filmova suvremene svjetske kinematografije kojeg su kritike primile s oduševljenjem.

Povratničko djelo nakon dulje stanke bio je dugometražni animirani film „Anomalisa“.  Utemeljen je na njegovoj audio-drami, a korežirao ga je s animatorom Dukom Johnsonom. Uz Veliku specijalnu nagradu žirija koju je film dobio na festivalu u Veneciji, animirani debi nominiran je i za Oscara i Zlatni globus za najbolji cjelovečernji animirani film.

Kino Tuškanac

“Riječ je o izuzetnom ostvarenju, realiziranom tehnikom stop-animacije, koje na iznimno svjež način propituje sablasnu otuđenost ljudske egzistencije i ispod slojeva mizantropije otkriva toplu humanost, a pamti se i po izvanredno realističnoj sceni seksa kakva se nije očekivala u jednom animiranom ostvarenju”

Kino Tuškanac

U ljubavnoj drami „Vječni sjaj nepobjedivog uma“ u glavnim ulogama našli su se Kate Winslet i Jim Carrey, a film je dobio Oscara za najbolji izvorni scenarij. Razmatra se filozofska i egzistencijalna problematika pri čemu Kaufman ne gubi superiornu lakoću igre.

„Ljudska priroda“ prva je autorova suradnja s Michelom Gondryjem, svojevrsna filozofska bruleska koja istražuje ljudski prirodu u prirodnim i civilizacijskim uvjetima, s naglaskom na propitivanju ljubavnih relacija i slobode.

„Adaptacija“ s Nicholasom Cageom u dvostrukoj glavnoj ulozi, nagrađena je Srebrnim medvjedom u Berlinu, Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju sporednu mušku ulogu (Cooper) i Zlatnim globusom za najbolju žensku ulogu (Streep).

“Riječ je o ambicioznoj i vrlo uspjeloj postmodernističkoj igrariji koja se spretno poigrava naracijom, te Kaufmanove autobiografske detalje efektno križa s metafilmskim elementima”

Kino Tuškanac

Za kraj programa najavljen je Kaufmanov redateljski prvijenac, nagrađivana egzistencijalistička drama „Sinegdoha, New York“ s Philipom Seymourom Hoffmanom u glavnoj ulozi.

Kino Tuškanac

“Posrijedi je vrlo kompleksno, intelektualno zahtjevno i naglašeno hermetično ostvarenje iznenađujućih temporalnih skokova, koje podrazumijeva strpljivijeg gledatelja, no koje bogatstvom tema i motiva te načina pristupa istima tu strpljivost bogato nagrađuje”

Kino Tuškanac

Comments are closed.