Press "Enter" to skip to content

Walt Disney izbacio novi animirani film u sklopu svojih 100 godina postojanja

Želja (Wish) je najnoviji film animacijskog studija Walt Disney čija je pretpremijera u kinima bila emitirana prošlu srijedu. Ovim je animiranim filmom Disney proslavio 100 godina postojanja njihove produkcijske kuće. Ovaj je fantasy film povratak stare Disney forme animiranih mjuzikala. Priča se fokusira na 17-godišnju djevojku po imenu Asha koja upućuje snažnu želju zvijezdama nakon što sazna da u Kraljevini Rosas želje ipak nisu cijenjene koliko se čini.

Izvor: The Walt Disney Company

Film su producirali Peter Del Vecho i Juan Pablo Reyes Lancaster-Jones, a izvršni je producent Don Hall. Režiseri su Chris Buck i Fawn Veerasunthor kojoj je ovo ujedno i redateljski debi. Film je napravljen prema scenariju Jennifer Lee i Allison Moore te temeljen na priči koju su osmislili Lee, Buck, Veerasunthor i Moore. Glasove su u hrvatskoj sinkronizaciji posudili: Franka Batelić, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Goran Grgić, Matija Cvek, Dea Presečki, Lu Jakelić i drugi.

Radnja se odvija na otoku u Sredozemnom moru u Kraljevstvu Rosas koje su osnovali kralj Magnifico i njegova supruga kraljica Amaya. Proučavajući čarobnjaštvo, Magnifico je našao način da sakuplja i ostvaruje želje svojih podanika. Svaki se od njih kad napuni 18 godina odriče sjećanja na svoju želju te ju daje kralju koji ih čuva dokad ih ne može ispuniti. Kralj tvrdi svojim stanovnicima da će ispuniti sve njihove želje te da je samo pitanje vremena. U pokušaju da se zaposli kod kralja, Asha saznaje da Magnifico ispunjuje samo želje koje njemu odgovaraju i od kojih neće snositi posljedice. Šokirana istinom, Asha uz pomoć svojih prijatelja pokušava otkriti stanovništvu Rosasa da je njihov voljeni kralj zapravo prevarant i manipulator.

Izvor. The Walt Disney Company

Stil animacije kombinira računalnu CGI animaciju s izgledom tradicionalne ručno crtane Disney animacije. Popis pjesama u mjuziklu sastoji se od: Zato želim ja, Dobro došli u Rosas, Vječno ću vas čuvati, Zvijezda sam, To mi je hvala sad?! i Znajući što znam sad. Želja je jedan od rijetkih modernih Disney animiranih filmova koji se vratio staroj formi likova te je naglasio sukob između heroja i zlikovca. Tema je filma također originalna priča nastala u studiju Walta Disneya.

Disney je potvrdio da je službeni trailer filma postao najpopularniji trailer za bilo koji njihov animirani film od 2019. (Snježno kraljevstvo II) te je zadobio 66.5 milijuna pregleda globalno na svim društvenim mrežama. Film je do ovog tjedna zaradio $33.4 milijuna u SAD-u i Kanadi, te $17.3 milijuna u drugim državama, što znači da je globalno zaradio $50.7 milijuna.

Comments are closed.