Press "Enter" to skip to content

Preminuo je hrvatski jazz gitarista Damir Kukurzović

Damir Kukuruzović

Jedan od vodećih jazz gitarista Damir Kukuruzović umro je 12. prosinca 2020. od posljedica zaraze korona virusom. Informaciju je s javnosti podijelila obitelj glazbenika.

Kukuruzović je bio najistaknutiji hrvatski predstavnik gypsy swinga. Tijekom svojeg života surađivao je sa nekim od najvećih imena jazz scene: Rosenbergom, Schaferom, Nolanom, Debarreom i mnogim drugima. On je imao veliki utjecaj na hrvatskoj jazz sceni, otvorio je Siscia jazz klub, organizirao je mnogobrojne jazz festivale na kojim je redovito nastupao sa Damir Kukuruzović Django Gruop čiji je bio utemeljitelj. Njegov doprinos bio je prepoznat, te mu je 2011. godine dodijeljena nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013. godine je dobio priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu.

Tijekom svojeg života izdao je dva albuma na kojima je surađivao sa svjetsko poznatim glazbenicima. Na njegovom prvom albumu pod imenom „Hill Gipsy Swing“ svirao je s Angelom Debarreom koji je najpoznatiji predstavnik tog stila u svijetu. Na drugom albumu „Manuoche“ snimio je suradnju s glazbenikom Yorgui Loeffelerom.

Comments are closed.