Press "Enter" to skip to content

Preminuo legendarni Pele

Legendarni brazilski nogometaš, Edson Arantes do Nascimento (Pele), preminuo je u 82. godini nakon teške bolesti. Naime, nogometaš je preminuo zbog otkazivanja više organa uzrokovanog progresijom raka debelog crijeva. Posljednjih je mjesec dana proveo u bolnici zbog kemoterapije, koja nažalost nije donijela uspjeh.

DOMICIO PINHEIRO Agncia Estado Via Afp

Rodio se 23. listopada 1940. u mjestu Três Corações, gdje je odrastao u siromaštvu. Prvi nadimak dobio je od svoje obitelji i glasio je Dico, dok je slavni nadimak Pele dobio po pogrešnom izgovoru imena njegova omiljenog igrača, golmana Bilé. Peleov otac, Joao Ramos do Nascimento najviše je zaslužan za Peleov napredak jer je u sinu prepoznao talent kojeg je unaprijedio radom na koordinaciji lijeve noge. Skoro cijelu svoju karijeru proveo je u brazilskom nogometnom klubu Santos, a od 1977. je odigrao dvije sezone za New York Cosomos.

Bio je jedan od najvećih nogometaša svih vremena. U karijeri je postigao preko 1200 pogodaka. Kod ligaškog natjecanja, u odigranih 605 utakmica, zabio bi 589 golova. Prije no što je debitirao za brazilsku reprezentaciju 1958. godine, ona nikada nije osvojila Svjetsko prvenstvo. Uz njegovu pomoć, Brazil je osvojio čak 3 titule Svjetskog prvenstva čime je potpuno transformirao državu u nogometnu velesilu. Taj pothvat napravio je sa samo 17 godina te time postao najmlađi svjetski prvak u nogometu.

To je potvrdila i FIFA 1999. godine kada je proglašen najboljim nogometašem u povijesti nogometa te jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća. Brazil ga je proglasio nacionalnim herojem te mu nadjenula nadimak Perola negra, što u prijevodu znači crni biser.

Reuters

Comments are closed.