Press "Enter" to skip to content

Preporuke romana za romantični bijeg od stvarnosti

Izvor: Pixabay

S obzirom na to da nam se bliže ispitni rokovi, a samim time i period u kojem ćemo većinu vremena posvetiti proučavanju ispitne literature, važno je i uzeti predah kako bismo bili produktivniji. Iako nas knjige mogu asocirati na brojne obveze koje dolaze pri kraju semestra, ne smijemo zaboraviti i da nam one mogu pomoći da se opustimo i korisno provedemo slobodno vrijeme.

Za sve one koji vole čitati i vole ljubavnu tematiku u nastavku donosimo nekoliko preporuka romana koji će vam podići raspoloženje i pomoći da se opustite usred stresnog razdoblja.

Sophie Kinsella:

Tajni snovi jedne šopingholičarke

Radnja knjige prati uzbudljiv život Rebecce Bloomwood, novinarke na području financija koja u privatnom životu ne može odoljeti kupnji i redovito prima opomene zbog mnoštva neplaćenih računa. Iako joj samokontrola i samopouzdanje nisu jača strana, Becky se dobro snalazi u materijalnom svijetu. Zahvaljujući slučajnom razgovoru sa svojim susjedima, ona otkriva aferu s nepoštenom podjelom financijske dobiti u jednom renomiranoj osiguravajućoj kući, što uvelike mijenja tijek njene karijere.

Poput svih romana poznate britanske autorice bestsellera, knjiga je ispunjena brojnim svakodnevnim anegdotama koje će vas nasmijati i zabaviti, ali i dati pozitivnu perspektivu u uobičajenim životnim situacijama. Osim što se problemi glavne junakinje poprilično poistovjećuju s onima u stvarnosti, oni su prikazani na temelju ironičnog razvoja radnje koja uspješno spaja romantiku i apsurd, čak i kada se radi o ljubavnom odnosu koji Kinsella stavlja u sporedni plan bez da pritom iznevjeri i ljubitelje ljubavnih romana. Priča Rebecce Bloomwood tijekom posljednja dva desetljeća dobila je svojih, jednako interesantnih i šaljivih, devet nastavaka, a 2009. i svoju ekranizaciju s brojnim poznatim zvijezdama.

Izvor: Good reads

Znaš li čuvati tajnu?

Emma, mlada marketinška asistentica prilikom povratka sa svojeg prvog i neuspješnog poslovnog putovanja prisiljena je suočiti se sa strahom aviona. Kada avion uđe u turbulenciju, pod naletom panike ona ispripovijeda sve svoje tajne stranom muškarcu u susjednom sjedalu. Međutim, let prolazi uspješno i avion sretno slijeće, a Emma sljedeći dan ponovno susreće svog suputnika u firmi u kojoj je zaposlena.

Riječ je o još jednoj uspješnici već spomenute autorice koja s jednakom spretnošću kreira zanimljivu i komičnu priču zasnovanu na ironičnim situacijama. Radnja je romantičnog i dinamičnog karaktera, lako se prati i svojim zabavnim dijalozima podiže raspoloženje. Osim toga, u stilu Sophie Kinselle, knjiga posjeduje i nekoliko emotivnih trenutaka koji čitatelja dublje povezuju s glavnom junakinjom te ga navode da sudjeluje i navija za sretan kraj.

Kao i prethodni serijal, “Znaš li čuvati tajnu” 2019. dobiva svoju filmsku adaptaciju s Alexandrom Daddario i Tylerom Hoechlinom.

Izvor: Knjige.hr

Božanstvena kućanica

Ako vam su se svidjele prethodne knjige, sigurno će vam se svidjeti i “Božanstvena kućanica”. Samantha je ambiciozna odvjetnica koja radi od jutra do mraka ne bi li postala partnerica u uglednoj odvjetničkoj tvrtki, pritom riskirajući svoj privatni život. Nesretnim spletom okolnosti, dolazi do greške koja će joj možda uništiti čitavu karijeru. Pod velikim pritiskom, Samantha napušta London i zapošljava se kao kućna pomoćnica jednog starijeg bračnog para, iako ne zna ništa o vođenju kućanskih poslova. Karijeristica u ulozi kućanice stoga je prisiljena preispitati svoje životne prioritete i otkriti samu sebe.

Izvor: Moderna vremena

Dnevnik Bridget Jones, Helen Fielding

U potrazi za uspjehom u životu, ljubavi, karijeri, za pravim muškarcem i samousavršavanjem, usamljena tridesetogodišnja Bridget Jones započinje dnevnik u kojem iznosi smiješnu, ironičnu, a ponekad i tužnu priču o jednoj godini u svom zamršenom životu.

Prikazujući svakodnevicu iz perspektive prosječne “neostvarene” žene u tridesetima, Helen Fielding odražava problem suvremenih stereotipa i njihov utjecaj na običnog pojedinca koji je prisiljen ostvariti očekivanja osuđujuće okoline. Međutim, to postiže na osnovi komičnog britanskog humora koji “nesretnu stvarnost” pretvara u pravi izvor zabave za čitatelje. Iako je tematika romantičnog karaktera, knjiga daje prednost interesantnim dogodovštinama koje su prepričane u dnevnim kronikama.

Zahvaljujući svojem velikom uspjehu, knjiga bivše novinarke dobila je još tri nastavka, kao i svoju ekranizaciju čije su glavne uloge pripale oskarovki Renee Zellweger, Colinu Firthu i Hughu Grantu.

Izvor: Dobra knjiga

Serijal o obitelji Bridgerton, Julia Quinn

Serija “Bridgerton” postala je jednom od najpopularnijih Netflixovih projekata, a još je na kraju 2020. godine prvom sezonom privukla mnoge obožavatelje romantike i oborila rekorde gledanosti u cijelom svijetu. Ako ste zavoljeli seriju, sigurno će vam se svidjeti i serijal Julie Quinn na kojem je ona i utemeljena.

Radnja je smještena u 19. stoljeće i prikazuje tadašnje londonsko društvo, a fokus stavlja na osmero braće i sestara iz plemenite obitelji Bridgerton i njihove ljubavne priče sa sretnim završetcima. Svaka od ukupno osam knjiga prati život jednog člana obitelji i donosi nam uzbudljivu ljubavnu avanturu. Budući da priče nisu ni približno toliko skandalozne i dramatične kao u seriji, one mnogo kvalitetnije i jednostavnije prikazuju glavne likove, a upravo te razlike čine ih zanimljivijima od njihove ekranizacije.

S obzirom na to da tematika knjiga nema veze sa suvremenom stvarnošću, one će vam pružiti odmor od svakodnevice i donijeti inovativno romantično iskustvo.

Izvor: Školska knjiga

Comments are closed.