Press "Enter" to skip to content

Približava se obljetnica jednog od najsramotnijeg događaja u povijesti SAD-a

Približava se prva obljetnica jednog od najagresivnijeg i najsramotnijeg događaja u povijesti američke politike. Dana 6.siječnja 2020. godine, tisuće republikanaca, sljedbenici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, napali su Kapitol Sjedinjenih Američkih Država u vrijeme prebrojavanja glasova i utvrđivanje pobjede Joe Bidena, a rezultirao je smrću pet osoba i ozlijeđenih 140 policajaca. Još godinu dana nakon, Amerikanci su zbunjeni oko događaja, zašto se dogodio i što se točno dogodilo.

IZVOR: The Guardian

Rezultat svih istraživanja je Donald Trump kao glavni krivac i organizator napada na američki Kapitol. Prema istrazi, bivši američki predsjednik je nekoliko puta prije samog napada nazvao iz Bijele kuće glavne poručnike u hotel Willard u Washingtonu te razgovarao s njima o načinima zaustavljanja potvrđivanja pobjede Joe Bidena na izborima 6. siječnja. Poziv Trumpa u hotel Willard glavni je fokus istrage cijelog događaja jer su Trumpova razmišljanja i razgovor u skladu s motivacijama i dijelima njegovih sljedbenika koji su izveli napad na Kapitol. Trump je zatražio i zabranu objavljivanja dokumenata povezanih s planiranjem napada, međutim savezni žalbeni sud odbio je njegova nastojanja. Sutkinja Patricia Ann Millett napisala je kako Trump nije pružio nikakvu osnovu da sud poništi objavljivanje dokumenata koji su ključni u istrazi te izravno relevantni s događajem na Kapitolu. Predsjednik Joe Biden nalaže kako su dokumenti javni interes, nevezana uz politička opredjeljenja i stoga se ne treba pozivati na privilegiju izvršne vlasti. Dokumenti, osim telefonskih snimaka, uključuju predsjedničke bilješke i dnevnike, dnevnike posjetitelja, skice govora te bilješke i skice nasilnog događanja na Kapitolu, ali i objave na društvenim mrežama koje su bile vidljive i bez velike istrage a usko povezuju Trumpa s napadom.


Bennie Thompson, predsjednik odabranog odbora Predstavničkog doma koji istražuje napad na Kapitol, potvrdio je istraživanje te detaljno analiziranje telefonskih snimaka povezanih s organizacijom napada te će svakako u skupinu sumnjivih upasti Trumpov uži krug u Bijeloj kući , ali i izvan nje. Odbor ne može tražiti konkretan poziv od Nacionalnog arhiva, ali može zatražiti sve pozive nekoliko dana prije napada i na dan samog napada.

IZVOR:CNN

Naime, nekoliko dana kasnije, već u utorak, 28. prosinca objavljeno kako je Predstavnički dom koji istražuje napad, odustao od zahtjeva za nekim dokumentima nakon što je Bidenova administracija uvjerila vijeće da smanji svoje aktivnosti. Smatra se da dokumenti koji su povučeni nisu ni bili od vrijednosti u istrazi napada.

Comments are closed.