Press "Enter" to skip to content

Prijeti li Europi novi rat?

Nakon povećanja tenzija krajem 2022. godine, situacija na Kosovu i dalje je napeta. Iako se činilko da se stanje u zadnje vrijeme počelo smirivati, 6. siječnja dvojica mladih Srba upucana su na ulicama Kosova, što je dovelo do novih sukoba i nereda diljem zemlje. O ovim incidentima raspisali su se i svjetski mediji nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio vojsku u stanje pune borbene pripravnosti.

Vojnici na Kosovu/Foto: Al Jazeera

Kako je sve počelo?

Sukob između Srbije i Kosova traje još od 1990.-ih, kada je Kosovo zatražilo neovisnost. Iako su se Srpske trupe povukle s Kosova nakon što je NATO bombardirao Srbiju 1999. godine, tenzije su uvijek bile prisutne. Ponovna eskalacija događaja nastupila je u listopadu 2022. godine kada je vlada Kosova zahtjevala da Srbi koji žive na Kosovu zamjene Srpske registracijske tablice Kosovskim, nakon čega su Srbi napustili sve kosovske institucije. Velike prosvjede te postavljanje barikada zatim je uzrokovalo uhićenje bivšeg policajca Dejana Pantića. Prosvjednici su blokirali sjever Kosova zbog čega su vrtići i škole morali stati s radom. Nakon što su tenzije nastavile rasti sve više, Kosovo je zatvorilo najveći granični prijelaz prema Srbiji. Tek početkom 2023. godine KFOR je uspio ukloniti sve postavljene barikade.

Barikade na Kosovu/ Foto: Atlantic Council

Što slijedi?

Uzimajući u obzir stanje na istoku Europe, zabrinutost ljudi apsolutno je opravdana. Već u listopadu pojavile su se sumnje sa strane Kosova da je Rusija upetljana u sukob zbog dobrih odnosa sa Srbijom. Glasnogovornica Ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova to je negirala i prvenstveno okrivila Kosovsku Vladu koja je uvela “neosnovana diskriminirajuća pravila”. Predsjednik Kosova Vojsa Osmani je to shvatio kao provokacije i izrazio zabrinutost o Putinovom pokušaju da proširi sukob i dodatno destabilizira Europu. Iako sukob traje već godinama, uzimajući u obzir nestabilnu geopolitičku situaciju Europe, posljedice ovog sukoba vidjet će se tek u budućnosti.

Comments are closed.