Press "Enter" to skip to content

Prijeti li Europi opasnost uoči nadolazeće blagdanske sezone?

jedan od advenata u europi

Visoka dužnosnica Europska komisije za unutarnje poslove, Ylva Johansson upozorava na  “veliki rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji” tijekom nadolazeće blagdanske sezone nakon incidenta u Parizu gdje je na smrt izboden 23-godišnji njemački turist Collin B.

Uoči sastanka unutarnjih poslova Europske unije iznijelo se pitanje sigurnosti mnogih europskih zemljama koje su doživjele porast zločina iz mržnje otkako su naoružani pripadnici Hamasa napali izraelske zajednice te povećavanja rizika od nasilja u društvu.

Pod utjecajem ovih okolnosti, Njemačka se također drži u stanju pripravnosti zbog mogućeg napada. Razlozi tome su uhićenja dvojice dječaka koja su uhićena u različitim dijelovima zemlje zbog sumnje da su planirali napad militantnih islamista na božićni sajam u gradu Leverkusenu. NJemačka ministrica unutarnjih poslova, Nancy Faeser ukazala je na to da Europa posebno mora obratiti pažnju na potencijalne prijetnje i propagandu jer postoji visok “rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja”, prenosi BBC.

Stephan Kramer, šef njemačke unutarnje obavještajne službe u istočnoj pokrajini Thüringen, također je naglasio važnost “značajne opasnosti” koju predstavljaju simpatizeri Hamasa, ne samo za božićne sajmove, već i za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre u Parizu i Euro nogometno prvenstvo 2024. sljedeće godine.

Posljedice napada u Parizu u kojem je poginuo njemački turist

    Kao odgovor na nedavnu kriznu situaciju u Parizu, Europa je stavila na raspolaganje dodatnih 30 milijuna eura (26 milijuna funti) za dodatnu sigurnost.

    Za napad njemačkog turista sumnjiči se muškarac koji je uhićen na mjestu događaja te je prethodno bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavjere u poslovnoj četvrti La Défense izvan Pariza. Policija sumnja da je riječ o 26-godišnjem osumnjičeniku francuskog podrijetla , identificirana kao Armanda R. koji je obećao vjernost skupini Islamska država.

    Comments are closed.