Press "Enter" to skip to content

Pripremite šalove, kape, rukavice… Prognostičari najavljuju zahlađenje na području čitave Hrvatske

Unsplash

Cijela je Hrvatska u novu godinu ušla uz iznadprosječne temperature koje su se nastavile i prvih dana siječnja. Nije bilo ni naznaka bijelog Božića, a dok je u većina gradova Nova godina dočekana bez oborina, u nekolicini njih su povremeni pljuskovi ipak pokvarili doček na otvorenom. Na sam dan Nove godine temperature su ponegdje dosezale i 18 stupnjeva kao što je izmjereno na Hvaru i Komiži.

Prognoza za ostatak ovog tjedna ne razlikuje se previše od sadašnje, a obilježit će ju djelomice sunčano vrijeme nakon čega krajem tjedna dolazi do naoblačenja sa zapada. Uz dalmatinsku obalu će puhati sjeverozapadnjak, a od srijede će zapuhati jugo koje će mnogim Dalmatincima i Dalmatinkama izazvati glavobolju. Najniže jutarnje temperature zraka kretat će se od -1 do 4, duž obale i na otocima između 7 i 12 °C. Najviša dnevna od 8 do 12, na Jadranu i do 15 °C, piše DHMZ.

Usprkos svemu navedenom, zima nije ni blizu svog kraja te još nije vrijeme da se zimska odjeća i obuća ostavi po strani. Do promjene bi trebalo doći početkom idućeg tjedna kada bi se temperature trebale vratiti na one uobičajene za ovo doba godine. Prema prognostičkim kartama dolazi do razvoja anticiklone i pritjecanja vrlo hladnog zraka pod čijim bi učinkom na području Zagore mogao pasti prvi ovosezonski snijeg, a pošteđena neće ostati ni Dalmacija gdje bi temperature trebale pasti ispod ništice.

Jutarnji list

Na području glavnog grada i okolice već je nastupilo manje nevrijeme te je Sljeme osvanulo s tanjim slojem snježnog pokrivača, a zahlađenje će se nastaviti i ostatak tjedna.

Važno je naglasiti da treba biti oprezan s dugoročnim prognozama i njihovom vjerodostojnošću, te nam ne preostaje ništa drugo nego redovito pratiti obavijesti Državnog hidrometeorološkog zavoda, pogotovo ako planirate odlazak na putovanje.

Večernji list

Comments are closed.