Press "Enter" to skip to content

Prof. dr. sc. Ivica Lukšić: Klinička bolnica Dubrava u vrijeme epidemije

Foto: Sara Cerjak

U emisiji Briefing je prof. dr. sc. Ivicu Lukšića, v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava, intervjuirao novinar Boris Orešić. Lukšić je u emisiji izjavio da je pritisak permanentan i da svi u bolnici osjećaju velik broj zaraženih. U trenutku snimanja, u KB Dubrava bilo 460 bolesnika, a brojke se mijenjaju vrlo dinamično. Rekao je i da bolnički kapaciteti, što se kreveta tiče, nisu popunjeni, ali da jesu ograničeni osobljem. Iz sata u sat se dio bolesnika se otpušta, dio se premješta u Arenu, ali dio i premine. Za vrijeme snimanja emisije, u KB Dubrava na respiratorima je bilo 80 osoba, što znači da je još 5 respiratora bilo slobodno.

Prof. dr. sc. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava
Foto: Jutarnji.hr

Lukšić o povećanju kapaciteta kaže: „U pripremi smo otvoriti novu jedinicu intenzivnog liječenja, ali to je jako složen proces i nije dovoljno samo nabaviti krevete i respiratore nego treba naći i adekvatno osoblje. Već neko vrijeme kod nas radi osoblje iz svih zagrebačkih bolnica. To je značajna pomoć koja nam je pristigla i u ovom trenutku imamo dovoljno liječnika. Vlada jedinstvo i svi zajedno funkcioniramo kao jedna velika zagrebačka bolnica“, a naglašava i činjenicu da su mnogi zaposlenici KB Dubrave psihički i fizički umorni jer zaista daju sve od sebe i mjesecima ulažu ogromne napore s ciljem spašavanja života pacijentima. On tvrdi da su poduzete sve mjere da se što manje medicinskog osoblja zarazi, a taj je broj zaista minimalan.

Otkrio je i jedan od do sada ne spomenut podatak, a to je sa se u Dubravi u jednom satu bolesnicima isporuči 216.000 litara kisika i da su mnogi medicinski uređaji su stigli iz drugih bolnica.

Kaže da situacija nije laka, već da je vrlo izazovna, ali vjeruje da je cjepivo svijetlo na kraju tunela i da je to nešto što će pomoći s prevladavanjem ove epidemije.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje: [BRIEFING] Prof. dr. sc. Ivica Lukšić – YouTube

Comments are closed.