Press "Enter" to skip to content

Promocija stripa „Fractalia“ Danijela Žeželja

Interliber je ove godine kao i većina ostalih umjetničkih događanja održan u online okruženju kako bi sve bilo u skladu sa epidemiološkim mjerama. Organizatori interlibera su kroz tjedan na programu HRT 3 emitirali „Premium program“ koji je osmišljen kako bi se promovirala hrvatska literatura.

Danijel Žeželj i Boris Greiner su protekle srijede gostovali u emisiji „Hitno preporučena knjiga“, a tema razgovora bila je ilustrirana knjiga Fractalia. Žeželj je priznati hrvatski performer i likovni umjetnik (stripaš) iza kojeg je nešto više od 25 naslova dok je Boris Greiner hrvatski pisac, likovni umjetnik i poznati likovni kritičar.

Nakladnik knjige je petikat. Za one koji ne znaju petikat je nakladnička i producentska kuća te studio za grafički dizajn i prostorno uređenje. Petikat je 2001. godine uknjižen u Ministarstvo kulture te zamišljen kao umjetnička radionica. Pod okriljem nakladnika objavljeno je 20-ak autorskih naslova i 10-ak filmova. Za one koji žele znati više sve mogu saznati na www. petikat.com.

Strip Fractalia prikazuje petnaest epizoda iz života poznatog slikara Vincenta Van Gogha. Autor i ilustrator Danijel Žeželj opisao je i sažeo Van Goghov život u 162 stranice. Greiner spominje da upravo ono što Fractaliu diže na viši nivo jest svojevrsna kontradiktornost koja se očituje u koloru. Kao što nam je poznato Van Gogh je sve svoje slike slikao u boji a Žeželj ga ilustrira u crno bijelom i time, Žeželj skreće pažnju na život a ne djela Van Gogha. Sam autor tvrdi da njegova biografija prikazuje Van Gogha na netradicionalan te eksperimentalan način pokušavajući skinuti stigmu o Van Goghu kao prokletom umjetniku.

Djelo je ilustrirano uz pomoć tehnike crnog tuša i bijelog akrilika na papiru što je ujedno i najdraža autorova tehnika. Žeželj tvrdi da mu je za knjige najbitnija priča a tek onda ilustracija jer je priča ono što ga inspirira. Na taj način mu je inspiracija za Fractaliu došla je dok je čitao brojne biografije o Vincentu Van Goghu te njegovoj poznatoj korespondenciji s bratom. Ista je poznatija kao „Pisma bratu“. Spomenuti opus („Pisma bratu“) moguće je pronaći u digitalnom obliku na stranici amsterdamskog muzeja u čast Vincenta Van Gogha.

Knjiga je tiskana na nekoliko jezika, te je izdavana u nekoliko europskih zemalja kao što su Francuska, Njemačka i Italija. Moguće ju je pronaći na online platformama te u knjižarama diljem Hrvatske. U skorijoj budućnosti Žeželj planira objaviti knjigu „Poglavica jelena“ te animirani film „Sakupljači“.

Comments are closed.