Press "Enter" to skip to content

Prošlogodišnji poljski kandidat za Oscara dostupan na platformi Kino Europa Online

Film ‘Corpus Christi’, poljskog redatelja Jana Komase, prošlogodišnji je kandidat za Oscara za najbolji strani film. Film je snimljen prema istinitom događaju, a ubrzo nakon prvog prikazivanja zaslužio je sve pohvale publike i kritičara.

Nakon odsluženja dugogodišnje zatvorske kazne u varšavskom zatvoru, dvadesetogodišnji Daniel pušten je na slobodu i poslan u zabačeno mjesto da radi fizičke poslove. Ipak, Daniel više teži duhovnom radu jer je u zatvoru spoznao vjeru i odlučio se zarediti. Budući da je bivši osuđenik, Daniela u službu nikada ne bi primilo ni jedno sjemenište, no dolaskom u novu okolinu Daniel se posluži brzom laži kako bi sumještane uvjerio da je on novi svećenik kojeg su očekivali.

Isprva njegova strast i karizma nadahnjuju zajednicu, no njegove nekonvencionalne propovijedi i ponašanje ubrzo pobude sumnju nekolicine mještana. Zajednica u koju je došao također skriva mračnu tajnu, što radnji daje dinamičnost u prikazivanju ljudske prirode između prezirnog licemjerja i želje za istinskim iskupljenjem.

Film je osvojio brojne nominacije i nagrade, primjerice Europa Cinemas Label za najbolji film na festivalu u Veneciji, nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski film, scenarij, redatelja i glumca te nominaciju za LUX – europsku filmsku nagradu publike 2021.

Comments are closed.