Press "Enter" to skip to content

Prosvjedi u Iranu: život izgubilo više od 440 ljudi

Iran prosvjed
Foto: Artin Bakhan

U Iranu je od početka prosvjeda život izgubilo 448 ljudi, među kojima su 60 djece te 29 žena. U brojku spadaju samo slučajevi koje je potvrdila Iran Human Rights organizacija kroz smrtne listove ili svjedoke, te su neslužbeno brojevi mnogo veći.

Od početka prosvjeda 16. rujna do današnjeg dana u Iranu je život izgubilo 448 ljudi, objavili su na stranici organizacije Iran Human Rights. Prosvjedi su započeli radi smrti 22-godišnje Mahse Amni koja je preminula od ozljeda zadobivenih u policijskom pritvoru nakon što je optužena za prekršaj strogih pravila odijevanja koja se provode u Iranu.

Mahsa Amini
Foto: Artin Bakhan

Islamska republika i dalje pokušava prikriti većinu zločin koji se tamo odvijaju dezinformacijama. Predsjednik Iranske zajednice za ljudska prava Mahmood Amiry-Moghaddam poziva sve građane s dokazima o kršenju ljudskih prava da iste predaju organizaciji i UN-u, s obzirom na to da vodeći u državi prikrivaju sve postojeće dokaze o zločinima.

Prema informacijama IHR organizacije, od početka prosvjeda ubijeno je minimalno 448 ljudi, civila, od kojih su 60 maloljetnici. Identiteti, te točne godine svih poginulih još nisu poznati.

Ovi brojevi su smrti koje su potvrđene, no stvarni broj žrtava je znatno veći, te IHR radi na njihovom otkrivanju.

Comments are closed.