Press "Enter" to skip to content

Provjerili smo: što misle mladi o uvođenju Eura?

Prošlo je tjedan dana od kada je Euro postao službena, hrvatska valuta. Euro je u Hrvatsku uveden kako bi se povećala ekonomska integracija s Europskom unijom te kako bi se olakšao trgovinski promet s drugim zemljama članicama EU-a.

tportal.hr

Mnogo je o Euru već rečeno, no ono što se nije mnogo spominjalo jest kako se uvođenje te nove valute odražava na mlade, posebno na studente. Uvođenje Eura može imati utjecaja kako na tržište rada za mlade tako i na njihove svakodnevne troškove. Prva promjena jest povećanje minimalne studentske satnice koja sada iznosi 4,38 Eura po odrađenom satu. To je u odnosu na prijašnju satnicu povećanje od 12.5%. Ipak, teško je to isto povećanje i primijetiti kada već sad rastu cijene proizvoda na tržišnim policama.

“Uvođenjem eura smo se dodatno približili Europi i zapadu čemu težimo od samog ulaska u EU i time smo kao država postigli napredak. S druge strane odlaskom kune u povijest brišemo dio našeg nacionalnog identiteta pa vjerujem da će se neko vrijeme biti teško naviknuti, ali i prihvatiti sve to skupa. Osobno, dosada nisam imao problema. Čak je i zanimljivo osjetiti tu promjenu u vlastitim rukama.” Marin Talajić, student

stepupit.eu

Mnogo je studenata koji su zadovoljni kada vide i iznose stipendija koji su se ove godine također promijenili. Naime, od ove godine državna stipendija iznosi 200 Eura (1506,90HRK), što je povećanje od 25% u odnosu na stipendiju prošle godine.

“Uvođenjem Eura gubimo mogućnost da se prilagodimo ekonomskim promjenama. Cijene rastu te se prilagođavaju/zaokruživaju,dok se plaće samo preračunavaju. Kupovna moć, nažalost, ostaje ista. Euro bi mogao pozitivno utjecati kroz dulji period, ali je uveden u razdoblju kad cijene (prethodne 2 godine) rastu tako da će ljudima trenutno više štetiti nego pomoći. Problema nisam imao, još smo u fazi prilagodbe na veću valutu, ali vidim da dosta ljudi ne zna rukovati sa valutom tako se stvaraju gužve npr. u trgovinama za plaćanje kada netko plaća kunama i vraćaju se Euri. Ovo je sada udarna faza dok se svi ne naviknu. ” Antonio Popović, student

24sata.hr

Glavni zaključak jest taj da će utjecaj uvođenja eura na mlade ovisiti o njihovim individualnim okolnostima i načinu na koji se nose s promjenama koje donosi nova valuta. Ono čemu se svakako nadaju jest da će sam proces prilagodbe biti što bezbolniji.

Comments are closed.