Press "Enter" to skip to content

Prvi čovjek s genetski modificiranim srcem svinje

Genetski modificirano srce svinje prvi put je u povijesti uspješno transplantirano 57-godišnjaku u Americi. Operacija je provedena u petak, 7.1., te je tim kirurga iz Sveučilišta Maryland Medicine tri dana kasnije izjavio kako se pacijent osjeća dobro, a njegovo novo srce kuca bez problema.

Pacijent D.B. teški je srčani bolesnik koji je između dvije opcije odabrao onu koja se trenutno smatra najvećim medicinskim postignućem u povijesti ksenotransplantacije.

Bilo je ili umrijeti ili ići na ovu transplantaciju. Želim živjeti i to je moja posljednja šansa.” – D.B.

Novo srce, kako navode liječnici koji su proveli operaciju, većim dijelom funkcionira samostalno te se pripremaju na to da pacijenta uskoro i skinu s aparata. D.B. trenutno je pod konstantnim nadzorom, no s obzirom na to da u prvih 48 ključnih sati nije došlo ni do kakvih komplikacija, liječnici očekuju pozitivan ishod ovog pothvata.

Svinja čije srce je presađeno imala je 10 modifikacija, organ su prilagodili tako da ima manje šanse da ga ljudsko tijelo odbaci, spriječili su mogućnost rasta srca u ljudskom tijelu te su u genom svinje umetnuti ljudski geni. Sve te modifikacije primijenjene su s ciljem da ljudski imunološki sustav ne odbaci transplantirani organ.

Znanstvenici već godinama razvijaju genetski modificirane svinjske organe. Posljednji uspješni transplant dogodio se tek prije nekoliko mjeseci gdje je transplantiran genetski modificiran svinjski bubreg na čovjeka. Stručnjaci smatraju kako je ovakav pothvat revolucionaran za budućnost transplantiranja organa, no i dalje je u eksperimentalnom procesu te se treba najprije usavršiti kako bi mogao biti šire primjenjiv.

Comments are closed.