Press "Enter" to skip to content

Putevima Istre

Obuhvaćeni pandemijom korona virusa, mnogi su se zatvorili u svoje domove i zaboravili na važnost provođenja vremena u prirodi i na svježem zraku. Duži period proveden za laptopom zbog izvršavanja poslovnih ili fakultetskih obveza svakako utječe na pogrbljenost tijela, bol u vratnoj kralježnici i na razvoj negativnih emocija, dok vrijeme provedeno u prirodi djeluje opuštajuće na mozak i tijelo pojedinca, povećava razinu vitamina D, snižava mogućnost razvoja anksioznosti i nervoze te povećava hormon sreće serotonin. Najbolji način aktivacije ljudskog organizma je zasigurno pješačenje ili planinarenje, međutim navedene fizičke radnje ponekad mogu biti monotone i naporne ako staze ne odgovaraju preferencijama i očekivanjima pojedinca. Pojedinac može formirati realna očekivanja o stazi ako se prethodno informira o pješačkim rutama, stoga bi ovaj kratki prikaz najljepših staza u Istri i njihovih značajki mogao pomoći pri odabiru idealne staze. 

1. Sentonina staza

Sentonina staza šetnica je koja povezuje dva istarska gradića Labin i Rabac. Pješaci započinju svoj put u starom gradu Labinu te se polako spuštaju prema obali Rapca. Ime staze ima simbolički značaj zato što je Sentona labinska božica i zaštitnica putnika. Staza je duga 3,7 kilometra te bi ju okarakterizirali kao kratku i jednostavnu stazu idealnu za početnike. Oznake koje su postavljene stazom, olakšavaju pješačenje i umanjuju mogućnost pogrešnog skretanja. Spuštanjem niz stazu, moguće je uočiti ograđeni dio gdje se uvijek nalaze druželjubivi magarci. Stazu karakteriziraju mnogi slapovi koji ponekad zbog visokih ljetnih temperatura presušuju. Vegetacija ove staze prekrasna je i raznolika, međutim neke biljne vrste mogu biti opasne i otrovne za čovjeka. Gljive, koje su svoj dom pronašle na rubnim dijelovima staze, je potrebno izbjegavati radi njihovog toksičnog utjecaja na ljudski organizam. U podnožju staze nalazi se veliki vodopad čiji tok vodi sve do Rapca gdje se može sjesti uz more. Jedini nedostatak ove staze je činjenica da ona nije kružna, već je potrebno vratiti se istim putem.

IMG-20220122-WA0021
Privatna arhiva
IMG-20220122-WA0029
Privatna arhiva

2. Staza sedam slapova

Stazi sedam slapova često se pridaje atribut najljepše staze u Istri. Staza nadomak Buzeta pregled je najljepših istarskih slapova i divne netaknute prirode. Njezina dužina je 13,27 kilometra te je za obilazak potrebno tri do pet sati ovisno o pripremljenosti pojedinca. Staza je kružna što posjetiteljima, odnosno pješacima, omogućava potpuni doživljaj prirodnih ljepota. Početak staze nalazi se uz rijeku Mirnu, nakon čega slijedi propinjanje kroz šumu sve do korita rijeke Drage. Neki dijelovi staze navode na prelazak preko rijeke Mirne što nije problematično ako prethodno nije padala obilna kiša. Nakon strmog uspona slijedi pogled na ostatak prekrasne staze i na Kotle. U Kotlima se nalazi mali restoran koji nudi hranu, piće i odmor svim umornim pješacima. Cijene u restoranu ne razlikuju se od prosječnih cijena ostalih restorana i kafića. Ova staza nije preporučljiva rekreativcima zbog strmih uspona i čestih zahtjevnih prepreka poput penjanja po metalnim stepenicama i sajli. Godišnje doba koje pruža idealne vremenske uvjete za posjet ovoj stazi je proljeće kada sunčeve zrake pridaju poseban sjaj slapovima.

Privatna arhiva
IMG-20220125-WA0110
Privatna arhiva

3. Staza Brgudac - Korita

Staza Brgudac – Korita često se nalazi na popisu obveznih studentskih aktivnosti u prirodi. Staza se prostire na 7,61 kilometara, a njezina početna točka nalazi se u mjestu Brgudac. Prvi dio staze vodi svoje putnike kroz kamenit put u gustoj šumi. Nakon nekog vremena, šuma postaje sve rjeđa, a uspon sve strmiji. Šumski dio staze koji vodi od vrha Županj do Brgudca djeluje magično i nestvarno, kao prizor iz bajke. Visoko zeleno drveće, penjače štiti u ljetnim danima od užarenih zraka sunca, dok u jesen pruža otpor hladnom vjetru. Bogata flora i fauna Korita pruža jedan poseban osjećaj i sjedinjuje ljudski organizam s prirodom. Planinski dom, koji se nalazi nedaleko od izvorišta, omogućava zasluženi predah svim vrijednim penjačima uz topli obrok i napitak. Ponuda napitaka obuhvaća (tursku) kavu, prirodne sokove te određene vrste alkoholnih pića poput piva, dok se od toplih obroka nudi topli sendvič. Cijene su malo više od prosječnih cijena u sličnim objektima na drugim lokacijama. Iskusni penjači ocijenili bi stazu kao izuzetno tešku, ali svakako vrijednu truda i znoja. 

Privatna arhiva
Privatna arhiva

4. Staza Poklon - Vojak

Staza Poklon – Vojak najpopularnija je staza za uspon na Učku. Njezina dužina od 3,5 kilometra odaje dojam staze za početnike, što zasigurno nije. Iako staza nije dugačka, ako se pješači po snijegu može biti izrazito zahtjeva te se u tim vremenskim uvjetima nikako ne preporučuje amaterima i rekreativcima. Oznake po stazi su redovite te osiguravaju jednostavno snalaženje u prostoru. Tijekom hodanja moguće je uočiti par drvenih klupica koje mnogim pješacima i izletnicima služe za odmor i predah ili za slikanje. Dolaskom na najviši vrh Vojak, može se ostvariti izvanredan pogled, ako to vremenske prilike dopuštaju. Pogled se proteže na Snježnik i Risnjak u Gorskom kotaru, Istru i Kvarnerski zaljev, planine Gorskog kotara, pa čak i Alpe i Italiju. Prilikom povratka na početak staze, intrigantni neoznačeni puteljci mame poglede. Ako skrenete na neki od neoznačenih puteva, moguće je ugledati prazan i zatvoren planinski dom.

Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva

Prije kretanja na stazu potrebno je provjeriti njezinu kilometražu i težinu kako ne bi došlo do pogrešne procjene staze i razvoja kriznih situacija. Osim toga, poželjan je i povećani unos tekućine i hranjivih obroka kako bi tijelo bilo spremno na tjelesnu aktivnost. Uz pješačenje ili planinarenje preporučuje se dobro društvo koje će i najstrmije uspone i najteže staze učiniti ne samo podnošljivima, već i zabavnima.

Comments are closed.