Press "Enter" to skip to content

Putnički avion nestao četiri minute nakon polijetanja iz Jakarte

foto: Adek Berry/AFP

Putnički avion marke Boeing 737 indonezijske aviokompanije Sriwijaya Air izgubio je kontakt s kontrolom leta samo četiri minute nakon polijetanja. Avion je iz Jakarte poletio u 7:40 sati po lokalnom vremenu, a destinacija mu je trebala biti Pontianak, grad na otoku Borneo.

Flightradar24, stranica za praćenje letova , izjavila je kako je zrakoplov u minuti izgubio preko 3000 metara nadmorske visine te se srušio u more. BBC izjavljuje kako je prvi let ovog aviona bio 1994. godine te je rijetko da se avioni takve starosti i dalje koriste. U zrakoplovu je bilo sveukupno 62 osobe, među kojima je sedmero djece i šestero članova posade.

Adita Irawati, glasnogovornica indonezijskog Ministarstva prometa, izjavljuje kako se kontakt s avionom izgubio kada je letio iznad Javanskog mora te da je pokrenuta istraga i akcija spašavanja pod koordinacijom Nacionalne službe za potrage, Agencije za spašavanje i Nacionalnog odbora za sigurnost transporta.

U tijeku je i priprema podvodne potrage za crnim kutijama, izjavljuje šef Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza, Surjanto Tjahjono. Zapovjednik oružanih snaga, Hadi Tjahjanto rekao je kako je vojska već rasporedila nekoliko ratnih brodova i dva helikoptera koja će pomoći u potrazi.

Dužnosnik agencije za traganje i spašavanje, Basarnas, javlja kako su pronađene krhotine u vodama sjeverno od Jakarte za koje se sumnja da pripadaju nestalom zrakoplovu: “O krhotinama su izvijestili indonezijski ribari, no mi zasad ne možemo ništa potvrditi jer smo na putu prema odredištu”. Nažalost, ovakve nesreće u Indoneziji nisu rijetke upravo zbog zastarjele infrastrukture i niskih sigurnosnih standarda, izjavljuje BBC.

Comments are closed.