Press "Enter" to skip to content

Radnici zagrebačke Čistoće i dalje štrajkaju

ZG čistoća

Oko 400 radnika zagrebačke Čistoće i dalje prosvjeduje tražeći ostanak radnika koji su dobili izvanredni otkaz.

Podsjetimo, nakon što je u javnost procurila snimka kako u naselju Središće u isto vozilo prazne više kontejnera namijenjenih za različite vrste otpada, radnici su dobili izvanredni otkaz. Riječ je naime o trojici radnika, odnosno vozaču kamiona i dvojici sakupljača, koji su navodno istresli pet različitih kontejnera u isti kamion, a to je snimila stanarka s prozora. Ti radnici, koji su također bili na prosvjedu, demantiraju to i kažu da ljudi ne odvajaju otpad propisno, da ne postoji drugačiji način, da nemaju organizaciju rada niti procedure za otpad koji je u kontejnerima uglavnom izmiješan.

“To je neka gospođa snimila i objavila, ali dečki nisu mogli drugačije napraviti. Ti otkazi su nepropisni i nevaljani. Tražimo da se naše kolege odmah vrati na posao ili će situacija eskalirati, ovo je ništa u odnosu na ono što smo spremni”.

radnik Čistoće Stjepan Bubnjar
Foto: Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik SSSH Mladen Novosel bio je jutros s radnicima Čistoće i naglas pročitao sve njihove zahtjeve koje su predali Upravi.

Radnici traže povećanje osnovice za minimalno 12% , stalni dodatak od 200 eura, da se izradi sistematizacija u roku 30 dana koja se ne izrađuje već dvije godine. Donošenje uputa o izvođenju radnih operacija kako ih više ne bi snimali s nebodera i onda prijavljivali. Zatim povećanje koeficijenata, dodatak za otežane uvjete rada, zaštitna oprema koja je dotrajala i da radnici imaju pravo na besplatan parking kao što imaju svi radnici ZG Holdinga, pročitao je Novosel uz glasno odobravanje radnika.

Čim šef uprave ove minimalne zahtjeve potpiše, radnici kreću raditi. Po cijenu otkaza nitko neće krenuti dok se ne ispune, poručio je.

Ovo su zahtjevi radnika Čistoće:

1. Povećanje osnovice 12% – minimalno

2. Stalni dodatak od 200 eura

3. Sistematizacija u roku od 30 dana

4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)

5. Vanjski prijevoz 100%

6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija

7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80

8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)

9. Dodatak na otežane uvjete rada – maksimalno

10. HTZ oprema

11. Besplatni parking

Comments are closed.