Press "Enter" to skip to content

Rainbow Village: od odluke o rušenju, do turističke atrakcije

U središnjem dijelu Tajvana krije se nekadašnje vojno selo u kojem su bili smješteni vojnici i njihove obitelji. Selo unutar grada Taichunga nekada je sadržavalo preko 1200 domova. Međutim, s vremenom su njihove kuće bile u sve gorem stanju, a stanovnicima je ponuđena naknada ili novi stambeni prostor za preseljenje. Tada ih je većina odselila i to mjesto počelo se nazivati gradom duhova.

Jedan od stanovnika tzv. grada duhova je gospodin Huang, danas poznatiji pod imenom “Djed”, koji je jednog popodneva počeo oslikavati svoje predmete u kući. Isprva je to činio iz dosade, ali kada je gradska vlast najavila da će srušiti grad u kojem žive on i njegova žena, odlučio se na jedan umjetnički izazov. Počeo je slikati komične likove i životinje u znak protesta, a njegovi susjedi zatražili su da oslika i njihove domove. Tijekom godina njegova umjetnička djela, poput slika ptica, životinja i ljudi, proširila su se i na preostale kuće u selu. Oslikao je svaki popločani kamen, žlijeb i vrata.

Priča o djedu koji je pokušavao spasiti svoje naselje postala je popularna i ostatak sela je spašen. Ostalo je samo 11 originalnih kuća, a naselje je sada poznato kao Rainbow Village.

Kako piše portal Good News Network, jedan studenat po imenu Charles Tsai, okupio je studente i profesore kako bi kako bi apelirao na vladu grada Taichunga da sačuva ovaj poseban dio kulturne baštine. Predstavili su kampanju “Spasimo selo duginih boja” , a vlada ju je odlučila prihvatiti. Područje je očuvano i proglašeno umjetničkim parkom. Zbog troškova održavanja sela, vlada je osnovala Rainbow Cultural and Creative Co. koja proizvodi turističku infrastrukturu i pomaže u opskrbi bojama za proširenje i popravak murala . Vijest se počela širiti svijetom, a gospodin Huang postao je poznat kao “Djed Duge”.

Izvor: The Whole World Is A Playground

Na svom blogu The Whole World Is A Playground, bloggeri Elaine i Dave prenijeli su svoje doživljaje o posjeti Rainbow Villageu. Bili su oduševljeni ovim posebnim umjetničkim parkom, a prenijeli su i kako je ovo “neobično selo jedno od najživopisnijih mjesta na Tajvanu i stvarno zabavno mjesto za posjetiti”.

Uspjeli su susresti i gospodina Huanga, koji i dalje stvara nova umjetnička djela i dočekuje brojne turiste.

Comments are closed.