Press "Enter" to skip to content

Rakete pale u Poljsku – što sad?

Izvori: CNN (grafikon i lokacija udara), Google (slika)

15. studenog 2022. navođeni je projektil pogodio područje Poljske kod sela Przewodów blizu granice s Ukrajinom. Incident se dogodio tijekom napada Rusije na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu. Bio je to prvi incident pada i eksplozije projektila unutar teritorija NATO-a tijekom ruske invazije na Ukrajinu 2022. Za razliku od pada drona u Zagrebu, ovdje je u pitanju navođeni projektil s eksplozivnom bojevom glavom, koji je pri svojoj detonaciji ubio dvoje ljudi.

Poljski mediji izvijestili su da su dva muškarca, Bogusław Wos i Bogdan Ciupe, poginuli u eksploziji. Poljski dužnosnici izjavili su da je uzrok eksplozije nepoznat. Poljska radio postaja Radio ZET izvijestila je da su dvije zalutale rakete pale na selo, uzrokujući eksploziju, iako su kasnija izvješća pokazala da se zapravo radilo o “samo” jednom projektilu.

Izvor: Facebook

Ovaj incident podignuo je NATO na noge, Poljska je bila pod uzbunom, a ljudi diljem Europe držali su dah u nadi da nisu upravo svjedočili početku Trećeg svijetskog rata.

Odmah nakon eksplozije, premijer Poljske Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak odbora za nacionalnu sigurnost i pitanja obrane. Vladin glasnogovornik rekao je da Poljska podiže razinu pripravnosti nekih svojih vojnih jedinica nakon završetka sastanka. Također je naveo da je poljski predsjednik Andrzej Duda razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom o mogućnosti aktiviranja članka 4. povelje NATO-a. Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau navodno je pozvao ruskog veleposlanika i zahtijevao “detaljna objašnjenja istog trena”. Teorije, optužbe i panika kolali su internetom sve dok stručnjaci i službenici nisu izašli pred kamere i objasnili situaciju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je rekao da nema naznaka da je incident rezultat namjernog napada bilo koje strane, te da ukrajinske snage nisu krive za obranu svoje zemlje od ruskog napada.

“Naša preliminarna analiza sugerira da je incident vjerojatno uzrokovao ukrajinski projektil protuzračne obrane ispaljen za obranu ukrajinskog teritorija od napada ruskih krstarećih projektila” … “Ali da budem jasan, Ukrajina nije za kriviti. Rusija snosi konačnu odgovornost, jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine.”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, Brisel, Belgija, 16. studenog 2022.

Nakon temeljite istrage članica NATO-a i analiza ruskih stručnjaka, projektil nije bio namijenjen za napad, niti je lansiran iz Rusije. Naime, radilo se o Ukrajinskoj S-300 protuzračnoj navođenoj raketi koja je sletjela na teritorij Poljske nakon neuspješnog presretanja ruskih projektila.

Izvor: Gladius Defense and Security

Zanimljiva je činjenica da su neki S-300 projektili modificirani i korišteni za napad od strane Rusije, što ukazuje na sve manje zalihe oružja, no prema svim dosadašnjim izjavama i dokazima, projektil koji je sletio u Poljsku nije bio jedan od njih.

S-300 je prvi put korišten 1978. i može pogoditi sve, od zrakoplova preko bespilotnih letjelica do balističkih projektila. Tijekom godina Rusija je izvozila sustave diljem Azije i istočne Europe, uključujući Siriju, Iran i Krim. Starije generacije raketa imaju domet od otprilike 24 do 145 milja, prema Centru za strateške i međunarodne studije. Novije varijante mogu pogoditi ciljeve udaljene do oko 190 milja, prema obrambenoj obavještajnoj tvrtki Janes.

Ipak, dokazi i izjave nise spriječili ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da okrivi Rusiju za incident. U svom noćnom video obraćanju toga dana rekao je da su “ruske rakete pogodile Poljsku” i opisao incident kao kršenje “kolektivne sigurnosti” i kao “značajnu eskalaciju”. Nadalje, ukrajinski minstar obrane Oleksii Reznikov pozvao je NATO da se uključi u sukob.

Poljska. Ovo nije samoispunjavajuće proročanstvo. Ovo je realnost na koju smo upozoravali. Tražili smo da zatvorimo nebo, jer nebo nema granica. Nema za ruske nekontrolirane projektile. Nema zbog prijetnje koju nose za naše susjede iz EU i NATO-a. Rukavice su pale. Vrijeme za pobjedu.

Oleksii Reznikov na Twitteru

Ako je zalutali ukrajinski projektil S-300 pogodio Poljsku i slučajno ubio dva poljska državljana, zašto kriviti Rusiju i prijetiti pozivanjem na članak 4?

Najvjerojatnije je Ukrajina okrivila Rusiju jer želi da NATO uspostavi zonu zabrane leta iznad zapadne Ukrajine. Takva bi zona osigurala svoje vodove opskrbe sa Zapada i zaštitila ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju električne energije od ruskih napada u mjeri koja bi Ukrajini omogućila da preživi zimu koja se približava. Na nesreću Ukrajine, a možda i na sreću svijeta, SAD procjenjuje da bi uspostavljanje takve zone zabrane letova iznad Ukrajine dovelo do izravnog sukoba američkih i ruskih snaga, što SAD, a time i NATO, želi izbjeći. Zelenski se možda nadao da će svaljivanje krivnje na Rusiju za raketni napad na Poljsku natjerati SAD da popusti u svojoj politici konfrontacije s Rusijom.

Comments are closed.