Press "Enter" to skip to content

Rastući trend – život u malim kućama

Način života i prostor u kojem boravimo osobna su preferenca, a život u malim kućama definitivno nije svačija “šalica čaja”. Harmonija s prirodom i jednostavnost obilježavaju život u malim kućama čija popularnost svakodnevno raste.

izvor: www.droomparken.com

Pokret koji stoji iza trenda života u malim kućama je tiny house ili small house movement. Riječ je o pokretu koji se zalaže za jednostavniji i za okoliš povoljniji način života. Naravno, postoje slučajevi u kojima se ljudi odlučuju za život u malim kućama jer je ekonomičnije s obzirom na rastuće cijene životnih troškova. Još neke dobrobiti života u malim kućama su manji troškovi gradnje i uređenja, manja potrošnja električne energije, lakše održavanje. Postoje tri kategorije malih kuća, a to su kuće na kotačima, kuće na „kamionskoj prikolici“, kuće građene na uobičajan način (montažne ili zidane).

Populariziranju pokreta doprinijeli su mnogi medijski sadržaji poput knjige The Not So Big House iz 1998. godine. Autorica Sarah Susanka već je tada bila zagovaratelj malih kuća te je svojom knjigom htjela razbiti mitove o njima. “Kao što mnogi pretpostavljaju život u maloj kući ne predstavlja stiskanje kao u kutiji za cipele” izjavila je Susanka. Poznata američka televizijska emisija Tiny House Hunters također se bavi pronalaskom malih kuća i efikasnih rješenja za život u njima.

izvor: www.ferntravels.com

Praktičnost obilježava život u malim kućama. Jedan od najvažnijih zadataka je pametno iskoristiti prostor s kojim raspolažete. U tom je slučaju funkcionalni namještaj najbolja opcija. Dizajniranje male kuće tjera vas da promislite jesu li pojedine stvari koje posjedujete uistinu nužne. Minimalizam nije samo estetika koju imate na umu pri uređenju doma, već može postati vaš način života. Minimalističko uređenje male kuće nije pravilo i zato za one koji ga ne preferiraju ima različitih stilova interijera koji mogu idealno prezentirati vaš karakter. Osim pametnog iskorištavanja prostora u malim je kućama bitno osvjetljenje. Prozori i ambijentna rasvjeta na mjestima poput tamnog hodnika i male kuhinje mogu učiniti prostor življim i ugodnijim. Također, za male kuće pogodni su svijetli tonovi jer oni vizualno povećavaju prostor.

 

Comments are closed.