Press "Enter" to skip to content

Recenzija: Resident Evil: Početak (Welcome to Racoon City)

Mlačna verzija nekadašnje hit-franšize

Treba li nam još jedna interpretacija jedne od najklasičnijih horor franšiza? Koji god odgovor na ovo pitanje dali, dobili smo još jedan Resident Evil film, a neminovno je i da nam slijedi još barem jedan nastavak, kako nam je kraj ovog filma dao naslutiti.

Pravi, okorjeli fanovi Resident Evil igara bit će, blago rečeno – razočarani. Film tematski pokriva prve dvije igre, s malim dodacima/manjkovima/preinakama. Uglavnom je baziran na originalnim nastavcima igara, izuzev jednog dijela koji je preuzet iz remake verzije Resident Evil 2 igre. Redatelj kao da je htio pokriti ključne dijelove igara, pratiti priču jedne i druge i spojiti ih u jedno, a na kraju ništa od toga nije uspjelo. Ono što se zapravo dobije je low-budget horror film kojeg nitko nije tražio i kakvih je pun Internet. Isto tako, fanovi igara nisu dobili ništa novo iz njega, nego samo neku vrstu „ponavljanja naučenog“. U najavi filma stoji kako je režija htjela oživjeti priču Resident Evila za nove generacije fanova, međutim, jesu li zaista uspjeli u tome? Bojim se da su možda napravili i suprotno od toga – jer ovakva interpretacija može stvoriti dojam da se radi o vrlo dosadnim igrama iz nečijeg podruma koje nikada nisu doživjele nikakvu slavu, što je suprotno od istine. Kad su se ove igre pojavile, davne 1998. bile su primjer nečeg novog, nikad viđenog, strašnog, domišljatog i naposljetku vrhunac grafike što je ondašnja tehnologija pružala. Film je rađen s budžetom od 25 milijuna dolara, što je vidljivo na CGI-ju koji, kako film odmiče prema kraju, kao da se i budžet topio pa su se na zadnjim scenama koje su kraće i „manje bitne“ manje potrudili.

Režiser ovog filma je Johannes Roberts, koji do sada u svojoj karijeri potpisuje isto tako nisko-budžetne filmove „47 Meters Down“ i nastavak tog filma „Other Side of the Door“. Svi filmovi su također horror-triler žanra, a većinom je zaslužan za režiju, pisanje i produkciju.

Resident Evil: Početak dostupan je u kinima od 2.12., pa je svatko slobodan donijeti vlastitu recenziju.

Resident Evil: Početak

Plakat za hrvatsko tržište.

Comments are closed.