Press "Enter" to skip to content

Rejting hrvatskih stranaka prema CRO Demoskopu

Izvor: RTL

Prema rezultatima CRO- Demoskopa objavljenima u nedjelju 8. siječnja HDZ je zadržao uvjerljivu prednost u političkom rejtingu u odnosu na sve druge stranke u Hrvatskoj. Ipak, u siječnju nije nastavljen trend rasta kakav je ta stranka bilježila između studenog i prosinca prošle godine, kada su rasli čak 2,2 postotna boda. Štoviše, HDZ-u je rejting pao za pola postotna boda u odnosu na prosinac pa sada bilježe potporu od 26,4 posto birača. Čini se da birači nisu posebno nagradili ulazak u Eurozonu i Šengenski prostor koji su HDZ-ovci nastojali kapitalizirati, a u prilog im zasigurno nije išla niti ponovno u javnom prostoru pokrenuta rasprava o sporosti obnove na Banovini i u Zagrebu kao velika inflacija i rast cijena.

Još veći pad zabilježila je drugoplasirana stranka. SDP je od prosinačkih 15,4 posto pao na 14,8 postotnih bodova u siječnju. Premda SDP-u to i nije neka utjeha, činjenica je da je stranka nekadašnjih SDP-ovaca i najjačeg oporbenog kluba Socijaldemokrati i dalje daleko od izbornoga praga iako su s prosinačke vrijednosti od 1,5 posto porasli na 1,7 posto. Pad SDP-a nije se očitovao niti na rast drugoplasirane lijeve opcije i trećeplasirane stranke Možemo. U  proteklom mjesecu zabilježili su negativni trend, s prosinačkih 10,2 pali su na 10,1 posto.

Izvor: RTL

Pad popularnosti triju najjačih stranaka donekle se očitovao na rastu desnih opcija, četvrtotoplasiranog Mosta i petoplasiranog Domovinskog pokreta. Most je tako porastao s 9,0 na 9,1 posto, dok je Domovinski pokret s 5,9 u siječnju narastao na ukupno 6,1 posto potpore u biračkome tijelu. Moglo bi se pretpostaviti da se rast ovih stranaka temelji na uspješnom komuniciranju stava protivljenja obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. I dok se Most već dulji niz godina utaborio na svojoj potpori od oko 10 posto, Domovinski pokret je tijekom 2022. ostvario značajniji rast i više ne lamentira u neposrednoj blizini izbornoga praga.

Izbornom pragu blizu je još jedino stranka Centar koja je zabilježila rast s 2,9 na 3 posto, dok je većina ostalih parlamentarnih stranaka uključujući Fokus, Suvereniste, HSS, IDS, Radničku frontu i IDS koncentrirana oko 1 posto potpore birača. Čini se da je protekli mjesec osim standardne dominantne potpore vladajućoj stranci i blagog porasta Mosta i DP-a, obilježio nastavljeni trend porasta grupacije birača koji u svojim rukama nose ključ izborne pobjede- neodlučnih. U siječnju ih je zabilježeno čak 16,3 posto.

Comments are closed.