Press "Enter" to skip to content

Rusija i Ukrajina opet na “tankom ledu”, slijede pregovori

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je jučer SAD i predstavnike NATO saveza na hitne pregovore kako se ruska sigurnost ne bi dovela u pitanje. Priopćenje za novinare objavljeno je nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina i finskog predsjednika Saulija Niinistö koji je dugogodišnji posrednik između zapadnih sila i Rusije.

Kremlj u svom priopćenju za novinare ističe zabrinutost Rusije za vlastitu sigurnost, kao i potrebu da postoji pravno jamstvo koje će štititi Rusiju od širenja Saveza na istok i raspoređivanje oružanih sustava u Ukrajini i susjednim zemljama. Rusija je još u prosincu tražila od američkog predsjednika Joea Bidena jamstvo kako bi isključili svako daljnje širenje NATO-a .

Dok Rusija optužuje NATO za naoružavanje Kijeva i raspoređivanje zračnih i pomorskih sila, NATO sumnja na Rusiju i pripremu napada da se ne bi ponovila situacija kao i 2014. na Krimu. U sukobu Rusije i Ukrajine koji traje već sedam godina poginulo je više od 13.000 ljudi, a gomilanje ruskih vojnika na granici ne izgleda dobro. „Svaka buduća ruska agresija protiv Ukrajine imat će visoku cijenu i ozbiljne političke i ekonomske posljedice po Rusiju”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi.

Comments are closed.