Press "Enter" to skip to content

S dolaskom adventa, bliži nam se i spomendan Svetoga Nikole

Sveti Nikola
Izvor: Medjugorje News

Kako bismo se na kvalitetan način pripremili za nadolazeće blagdane i iskoristili vrijeme došašća kao priliku za širenje pozitivnog duha i dobrih djela, inspiraciju svakako možemo naći u omiljenom dječjem svecu. Osim što ga povezujemo s brojnim legendama i običajem darivanja djece, Svetog Nikolu pamtimo i po mnogim dobrim djelima koja su mu podarile sinonim za zaštitnika djece i pomoraca.

Kako navodi Bitno. net, rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji (Liciji) u 3. st. Kao dijete imućnih i dobrodušnih roditelja, Nikola je već od malih nogu usvajao  određene vrijednosti, poput ljubavi prema potrebitima i plemenitosti dobrih djela. Budući da je vrlo rano ostao bez roditelja, naslijedio je veliko bogatstvo koje je kasnije iskoristio kako bi pomagao onima u nevolji. Svoj životni put pronalazi u svećeništvu po uzoru na svog strica, biskupa grada Mire, čiju titulu na posljetku i nasljeđuje. Ugledajući se na Isusa Krista, Nikola se posvećuje širenju ljubavi prema svojim bližnjima, čineći brojna plemenita djela, a neka pamtimo i dan danas.

Nakon dugog i bogatog duhovnog života kojeg je podredio Bogu i ljudima, Nikola umire 6. prosinca 327. godine.

Izvor: vjera i djela

Zaštitnik djece i pomoraca

Budući da se posvetio pomaganju drugima, širenju vjere i dobrote, Sveti Nikola ostao je zapamćen i proglašen svecem, zaštitnikom djece i pomoraca. Prema određenim narodnim vjerovanjima, činio je brojna čudesa, od kojih se najviše ističu njegovo obuzdavanje mora za vrijeme oluje, spašavanje pomoraca od brodoloma te ozdravljanje djevojčice kojoj je u grlu zapela riblja kost.

Uz Svetoga Nikolu vežemo i priču o siromašnom ocu koji nije imao dovoljno novaca kako bi udao svoje tri kćeri. Prisiljen teškim životnim okolnostima, starac je namjeravao prodavati njihovu ljepotu ne bi li štogod zaradio. Saznavši za susjedove nesavjesne planove, Nikola im je odlučio pomoći. Napunio je vrećice dukatima koje je potom ubacio kroz njihov prozor. Međutim, napravio je iznimku s trećom kćeri i odlučio je da će dukate baciti niz dimnjak, što ga je na posljetku koštalo njegove tajnovitosti jer ga je susjed zapazio. U znak zahvale za njegovu dobrodušnost, otac je to odlučio razglasiti čitavom mjestu.

Osim spomenute priče koja je poslužila kao inspiracija za Djeda Mraza, prema nekim anegdotama, omiljeni dječji svetac izrađivao je drvene igračke koje bi ostavljao u očišćenim čizmicama na prozorima i tako uveseljavao siromašnu djecu. Kada je ostario i više nije mogao održavati spomenuti običaj, preuzele su ga majke koje su djecu nastavile darivati jabukama, orasima ili bombonima.

Upravo je ova legenda inspirirala današnje običaje uređivanja dječjih čizmica koje potom stavljamo na prozor uoči dana posvećenog Svetom Nikoli, ne bi li nas sutradan ujutro dočekalo “iznenađenje”.

Izvor: adiva.hr

Odnos Krampusa i Svetoga Nikole

Uz Svetog Nikolu ne možemo ne spomenuti njegovog suputnika, Krampena, nama poznatijeg kao Krampusa. Iako je on sušta suprotnost Svetom Nikoli, nemoguće je spomenuti jednog, a da pritom ne pomislimo na onog drugog. Što onda zapravo povezuje ovog sveca i demona koji je obitavao svijetom puno prije Isusova rođenja?

Iako za Krampusa ne možemo sa sigurnošću potvrditi kada je točno stvoren, pretpostavka antropologa jest da njegovi korijeni sežu sve do starog Egipta. Kako navodi Tportal, demon dugog jezika, velikih rogova i kozjih nogu dijeli svoje podrijetlo s kućnim duhovima poput germanskih kobolda, slavenskih domovoja ili nordijskih vilenjaka. Na početku, Krampus je brinuo o plodnosti svojih podanika, vrijeme je provodio pomažući vračarama za što je na posljetku kažnjen. Zadobivši lance, proglašen je vražjim demonom i pušten je da plaši zločestu djecu.

Prema legendi, Sveti Nikola i Krampus svake godine, 5. prosinca, iznova posjećuju djecu diljem svijeta. Dok Sveti Nikola ostavlja dobroj djeci darove, Krampus kažnjava lošu ostavljajući im šibe (u nekim kulturama vlada vjerovanje da ih tuče s marendom i palicama ili odvodi u sam pakao)

Međutim, još nam uvijek nije poznato kako su Biskup iz Mire i Krampus udružili snage i zašto jedan dijeli poklone i uveseljava, dok onaj drugi kažnjava. Iako smo miješanjem potpuno različitih predaja dobili savršenu ravnotežu pravde i za dobre i za zle, ne postoje dokazi koji govore o njihovom sporazumu.

Izvor: Nikša Stipaničev/Cropix/sibenski.slobodnadalmacija.hr

Budući da je Sveti Nikola posvetio svoj život pomaganju i širenju ljubavi među ljudima, njegov spomendan smješten u prvoj polovici došašća, poziva nas da slijedimo njegov primjer i iskoristimo nadolazeći period za nešto dobro.

Comments are closed.