Press "Enter" to skip to content

Sabor izglasao zabranu svih vrsta petardi!

Izvor: Public Domain Pictures

Na današnjoj, izvanrednoj sjednici u Saboru, izglasana je izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Ovom je povijesnom izmjenom, napokon, zabranjena prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2.

Nakon osmogodišnje kampanje udruge Prijatelji životinja, koja se borila za zabranu svih vrsta petardi, saborski su zastupnici jednoglasno podržali izmjenu Zakona, čime je konačno pokazana empatija prema životinjama, djeci, starijim osobama, epileptičarima, osobama koje boluju od PTSP-a i mnogim drugima.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman izrazio je svoje zadovoljstvo rekavši: „Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama.” Također, dodaje da sadašnja dozvola uporabe pirotehnike 27., 28., 29. i 30. prosinca nije logična jer se tih dana ništa ne slavi, a pirotehnička sredstva uzrokuju teške ozljede i ostavljaju trajne posljedice.

U priopćenju udruge Prijatelji životinja stoji: „Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece, kao i pomoći ljudima koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući, pod sedativima, sa spuštenim roletama, strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca.” Podsjećaju na onečišćenje zraka, uzrokovano pirotehnikom, koje uvelike šteti oboljelima od respiratornih bolesti .

U obrazloženju Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost piše da je do izmjene došlo zbog zaštite zdravlja i života osoba mlađih od 18 godina. Također, navode da će se ovom zakonskom odredbom smanjiti broj stradalih i ozlijeđenih životinja. Ovom se izmjenom Hrvatska pridružila brojnim članicama Europske unije u kojima je uporaba petardi zabranjena.

No, amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja nisu prihvaćeni. Zakon stupa na snagu 2. siječnja 2021., a nabava pirotehničkih sredstava bit će dopuštena pravnim osobama koje ih nabavljaju za svoje potrebe.

Comments are closed.