Press "Enter" to skip to content

SAD i Velika Britanija bombardirali vojne ciljeve u Jemenu

Slika koju je Mornarica SAD-a poslala Assciated Pressu, prikazuje polijetanje letjelice s nosača aviona U.S.S Dwight D. Eisenhower tijekom operacije na Crvenom moru.

Sjedinjenje Američke Države i Velika Britanija izveli su novi niz udara na Hute u Jemenu dok ta oružana skupina nastavlja ciljati komercijalne brodove u Crvenom moru. Zajedničko priopćenje ove dvije zemlje navodi da su izvele osam udara u ponedjeljak navečer, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, a ciljale su podzemna skladišta i raketne sposobnosti Huta.

Cilj ovih preciznih napada je remećenje i umanjenje sposobnosti prijetnje Huta da prijete globalnoj trgovini i sigurnosti naših marinaca

Ministrarstvo obrane SAD-a.

Ovo je drugi put da američke i britanske snage zajednički napadaju militantne pobunjenike Hute zbog njihovih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru. Zajednička operacija dolazi otprilike 10 dana nakon što su američki i britanski ratni brodovi i borbeni zrakoplovi pogodili više od 60 ciljeva Huta na 28 lokacija u Jemenu. SAD-u je večerašnja akcija osmi napad protiv Huta.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, počeli su napadati izraelske brodove ili brodove koji prenose robu u Izrael kako bi pokazali solidarnost s Palestinom. Ipak, pokazalo se da mnogi od napadnutih brodova nisu imali veze s Izraelom.

Tko su Huti?

Huti su članovi pokreta poznatim pod imenom Ansarallah (“Božji pristaše”). Oni su jedna strana Jemenskog građanskog rata koji traje gotovo 10 godina. Pokret je 1990-ih osnovao Hussei al Houthi kao pokušaj oživljavanja podsekte Islama koja se zove Zaidizam koji je bio marginaliziran nakon građanskog rata koji je završio 1962. godine. Houthi je osnovao pokret kako bi predstavljao Zaide i odupro se novom sunitskom režimu koji je imao potporu Saudijske Arabije.

Pokret je 2000-tih postao prijetnja prvom Jemenskom predsjedniku Salehu, pogotovo nakon što je Saleh podržao američku invaziju Iraka kojoj su se Jemenci protivili. Houthi je organizirao masovne demonstracije protiv rata, nakon čega je predsjednik Saleh izdao nalog za njegovo uhićenje. Jemenske snage su ubile Houthija 2004. godine, što je dodatno radikaliziralo pokret.

Nakon Arapskog proljeća 2011. godine, Huti su sve hrabriji i 2014. je započeo građanski rat. Huti su brzo uspostavili kontrolu na sjeveru Jemena, a nakon osvajanja glavnog grada Sane u rat ulazi Saudijka Arabija na strani jemenske vlade. Primirje je potpisano 2022. godine i isteklo je nakon šest mjeseci, ali se rat još nije nastavio u jednakoj mjeri kao i prije.

Comments are closed.