Press "Enter" to skip to content

SAD na meti ruskih hakera

Izvor: Getty Images

Sumnja se da su ruski hakeri pratili emailove američkog ministarstva trgovine, a zbog napada je u Bijeloj kući sazvan sastanak Nacionalnog vijeća sigurnosti.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti, John Ullyot, izjavio je kako se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se identificirali počinitelji i spriječili daljnji napadi. Američka vlada nije službeno potvrdila tko se krije iza ovog napada, ali tri osobe blisko upoznate sa istragom izjavile su kako se trenutno vjeruje da je za napad odgovorna Rusija. Vjeruje se i kako su hakeri povezani sa napadom na FireEye, sigurnosnu tvrtku koja surađuje sa američkom vladom.

Oglasilo se i Rusko veleposlanstvo u SAD-u, iz kojeg su poručili da se radi o još jednoj neosnovanoj optužbi na Rusiju.

Ovaj napad predstavlja izazov za budućeg američkog predsjednika Joea Bidena, a jedna od osoba koje su upoznate sa slučajem izjavila je kako se ne radi o napadu na samo jednu agenciju, nego da je riječ o velikoj cyber špijunaži kojoj je cilj američka vlada i njezini interesi.

Hakirana je i vladina agencija za telekomunikacije, odnosno uredski softver Microsoft Office 365, a vjeruje se da su hakeri mjesecima imali pristup emailovima zaposlenika.

Istraga je još u ranoj fazi, a u razrješavanju sudjeluju i federalne agencije, uključujući FBI. Istrage poput ove mogu trajati mjesecima pa čak i godinama, što znači da američku vladu čeka naporan posao.

 

 

Comments are closed.