Press "Enter" to skip to content

Sam sebe propucao iz ilegalnog oružja

Foto: Google Images

57-godišnji muškarac u Samoboru posjedovao je neprijavljeno vatreno oružje kojim se član obitelji, 39-godišnjak na svu sreću samo lakše ranio.

Protiv 39-godišnjaka će biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, dok će policijski službenici kaznenu prijavu podnijeti protiv 57-godišnjeg vlasnika vatrenog oružja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

izvijestila je Zagrebačka policija

Još je 2007. godine započela akcija poznata pod imenom “Manje oružja, manje tragedija” kojoj je u cilju potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja i podići svijest o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem.

Važno je napomenuti kako u Zakonu o oružju stoji da je oružje moguće dobrovoljno predati nadležnom tijelu bez vremenskog ograničenja, te se protiv osobe koja predaje oružje neće pokretati kazneni postupak.

Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

MUP

Do 2020. godine građani Republike Hrvatske predali su 5.493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5.354 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja – kako navodi MUP na služenoj stranici.

U nadi da se ovaj trend nastavi, te da svi građani svoje oružje predaju, Ministarstvo unutarnjih poslova konstantno radi na promociji ove akcije.

Comments are closed.