Press "Enter" to skip to content

San Marino – najstarija republika na svijetu koju je osnovao sv. Marin s otoka Raba

San Marino je mikro država na Apeninskom poluotoku sa svih strana okružena talijanskim teritorijem, odnosno pokrajinama Emilia – Romagna i Marche na prijelazu iz sjeverne u središnju Italiju. Sa samo 61 km2 to je treća najmanja država u Europi i peta u svijetu. Stanovništvo iznosi 33 600, od čega je 83% osoba rođeno u San Marinu, a 12% su Talijani. Službena valuta je euro, iako se ne nalazi u Europskoj Uniji.

Prema legendi osnovao ga je klesar Marin sa otoka Raba kada je zajedno s ostalim kršćanima bježao pred Dioklecijanovim progonima. Sklonio se na brdo Monte Titano, gdje je izgradio kapelicu. Ta kapelica je činila jezgru današnjeg San Marina. Službeni datum osnutka je 3.9.301. što ga čini najstarijom republikom na svijetu. Danas se taj datum slavi kao državni praznik.

Glavne znamenitosti su tri tornja Guaita, Cesta i Montale, zatim Piazza della Liberta, Palazzo Pubblico, Monte Titano kao najviši vrh, bazilika, Museo di Stato, muzeji oružja i vampira, žičara i drugi. Budući da se nalazi visoko u brdima sa najvišeg vrha (739 m) pruža se pogled na desetke kilometara, sve do grada Riminija i Jadranskog mora. San Marino je jedna od najmanje posjećenih europskih država, a prema nekim portalima i najmanje posjećena (podaci se razlikuju).

San Marino kulturno i gospodarski ovisi o talijanskom gradu Riminiju udaljenom 10 – 20 km. Rimini je jedno od važnijih ljetovališta na zapadnoj obali Jadrana i odlikuje se sa 15 km pješčane plaže i 1200 hotela. Pruga koja je povezivala Rimini i San Marino uništena je u Drugom svjetskom ratu i više nije građena.

Od ostalih zanimljivosti, San Marino nije nikad osvojen i nema vlastitu vojsku. Za eventualnu obranu je zadužena talijanska vojska. Zastava se sastoji od bijelog i plavog vodoravnog polja i grba u sredini. Grb se sastoji od štita (na kojem su tri tornja na tri brežuljka) okruženi zlatnom vrpcom i lovorom. Iznad toga se nalazi kruna, a ispod nacionalni moto “libertas” koji je prema legendi nastao iz zadnjih riječi svog osnivača. Značajan izvor prihoda je prodaja poštanskih markica koje su privlačne kolekcionarima zbog svoje estetske vrijednosti i rijetkosti.

Saznajte više o San Marinu:

Comments are closed.