Press "Enter" to skip to content

Sarajevo – savršena vikend destinacija

Sarajevo. Grad koji se smjestio na dodiru istočnih i zapadnih kulturno-civilizacijskih utjecaja, grad u kojemu istovremeno možete čuti zvonjavu zvona s crkvenih tornjeva i ezan s minareta džamije, grad u kojemu možete kušati najukusniju hranu i upoznati najsrdačnije ljude, “grad koji ima dušu”, “europski Jeruzalem”, jedinstvena je destinacija za vikend putovanje.

Foto: Sebilj na Baščaršiji

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine koji broji gotovo 300 000 stanovnika. Grad je smješten u središnjem dijelu države uz obale rijeke Miljacke, a okružuju ga opjevane planine Romanija, Treskavica, Trebević, Jahorina, Bjelašnica i Igman. Bogatu povijest i priču ovoga grada možete otkriti šetnjom njegovim ulicama i mahalama od kojih svaka krije posebnu priču.

Upoznavanje grada preporuča se započeti na njegovom najstarijem dijelu Baščaršiji u kojemu i danas možete osjetiti duh nekih prošlih vremena i način života u osmanskome razdoblju. Samo srce Baščaršije je Sebilj koji je u vrijeme prije nego li su postojali gradski sustavi za opskrbu vodom, pored brojnih česmi, bio glavno mjesto za opskrbu građana pitkom vodom. Na čaršiji se nalaze i dva natkrivena tržna centra iz osmanskoga razdoblja koji su preteča shopping centara. Brusa bezistan u kojemu su se nekada prodavala sukna dopremljena iz turske Bruse te Gazi Husrev-begov bezistan u kojemu su se prodavale prehrambene namirnice.

Foto: Katedrala Presvetog Srca Isusova

Na čaršiji su se smjestili brojni objekti koji su nekada služili kao prenoćišta za trgovačke karavane njihovu robu i stoku – hanovi. U hanovima su danas smješteni ugostiteljski objekti, a najatraktivniji među njima su Morića han i Kolobara han.

Vjerski objekti jedno su od obilježja grada. Na svega nekoliko stotina metara kvadratnih smjestile su se Gazi Husrev-begova džamija sa Sahat kulom, poznata i kao Begova džamija, pravoslavna Saborna Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Aškenaška sinagoga i katolička katedrala Presvetog Srca Isusova. Istovremeno crkvena zvona svojom zvonjavom i mujezin ezanom pozivaju vjernike na molitvu.

Arhitektonsko remek-djelo i jedan od simbola grada je Vijećnica koja je građena po uzoru na džamiju Hasana II. u Kairu. U Vijećnici je danas smješteno gradsko poglavarstvo, a do Rata u Bosni i Hercegovini, tijekom kojega je bila u potpunosti devastirana, u njoj je bila smještena nacionalna knjižnica.

Foto: Vožnja Trebevićkom žičarom i pogled na sarajevsku Vijećnicu

Rijeka Miljacka premoštena je brojnim mostovima koji su u neka davna vremena spajali dijelove grada u kojima je živjelo katoličko odnosno muslimansko stanovništvo. Kulturno i povijesno najznačajniji mostovi su: Šeherćehajina ćuprija koja povezuje Inat kuću i Vijećnicu; Latinski most u čijoj je neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju; Festina Lente most kojega su projektirali studenti Akademije likovnih umjetnosti; Eiffelov most za koji se tvrdi da je projektiran prema nacrtima samoga Gustava Eiffela iako za to ne postoje dokazi.

Najljepši pogled na grad pruža se sa Žute i Bijele tabije koje su nekada činile obrambene zidine oko grada. Međutim, vožnja žičarom i pogled na olimpijski grad s obronaka Trebevića za vrijeme vedrih dana ostavit će svakoga bez daha.

Foto: Burek

Ukusne pite i ćevapi zasigurno će osvojiti vaše nepce, a gutljaj vode s Baščaršije osigurat će da se ponovno vratite u grad jer legenda kaže “Ko se jednom napije, vode sa Baščaršije, nikad vise iz Saraj’va, taj otići ne umije”.

Comments are closed.