Najbolji nagovještaj jeseni je zasigurno početak sezone bundeva i prefinih kremastih juha od bundeve koje su pravi „comfort food“ u kišnim jesenskim danima, a pritom su veoma zdrave.
KRENULA JE SEZONA BUNDEVA
Bundeva, tikva ili buća ima u mnogobrojnim sortama, no nama najpoznatije, dostupnije i najbolje za ovo jelo su Hokaido i Butternut tikva. Jestive sorte ove divne jesenske namirnice bogate su kalcijem, fosforom, željezom i raznim vitaminima.
Karakterizira ih divna narančasta boja, blaga slatkoća te bogato sočno meso, a načini pripreme su vrlo jednostavni. Najčešće ih kuhamo ili pečemo te ih koristimo u pripremi juha, variva, džemova i kolača.
Mi vam u nastavku donosimo recept za prefinu kremastu juhu od bundeve.
KREM JUHA OD BUNDEVE
Sastojci:
- 750 g bundeve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 250 g krumpira
- glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- malo soli, papra i muškatnog oraščića
Priprema:
Očistite bundevu, luk i krumpir te ih nasjeckajte na komadiće. Zatim zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte nasjeckani luk. Dinstajte luk dok ne požuti.
Kada je luk dovoljno izdinstan, dodajte krumpir te ga lagano popržite par minuta uz miješanje. Isto napravite i s bundevom.
Nakon što ste sastojke u loncu lagano popržili, dodajte temeljac koji bi trebao prekriti sve sastojke u loncu. Ako vam za to nedostaje temeljca, dodajte još malo vode. Začinite po ukusu.
Kuhajte oko 20 minuta dok sastojci ne omekšaju. Nakon 20 – ak minuta izmiksajte juhu štapnim mikserom ili u blenderu u glatku, gustu juhu.
Za kraj vratite juhu još kratko na štednjak, dodajte vrhnje za kuhanje i malo muškatnog oraščića. Po želji dodajte još soli ili papra.
Servirajte ju vruću s krutonima, bučinim sjemenkama, vrhnjem ili nečim drugim po želji.
Dobar tek!
Comments are closed.