Press "Enter" to skip to content

SAZNAJTE ŠTO VAS OČEKUJE UOČI UVOĐENJA EURA

Ostalo je manje od mjesec dana do uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a mi vam donosimo osnovne informacije koje trebate znati.

Euro
Foto: Getty images

Ovu odluku usvojilo je Vijeće EU u srpnju ove godine, a samo dva mjeseca kasnije započelo je dvojno iskazivanje cijena. Građane najviše brinu moguća poskupljenja zbog ‘zaokruživanja’ cijena naviše. Zakonom o uvođenju eura tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje cijena, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse bit će upravo, dvojno iskazivanje cijena.

Gašenje bankomata

U prosincu će raditi samo oko 30-ak posto bankomata u Hrvatskoj. Od 15. prosinca do 15. siječnja neće se plaćati naknada za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka.

“Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razdoblje dvojnog optjecaja

Dva tjedna nakon uvođenja eura kao službene valute, dakle od 1. siječnja do 14. siječnja, plaćanje će biti moguće u kunama i u eurima, a ostatak će se vraćati u eurima. 

Do 31.12.2023. traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Do tada građani će moći, bez naknade, u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte promijeniti kune u eure (po fiksnom tečaju od 1 euro = 7,53450 kuna).

Krivotvorine

Budući da se mnogi prvi put od Nove godine susreću s novčanicama eura, treba misliti i na to kako izbjeći krivotvorine. 

Hrvatska narodna banka objavila je niz fotografija i trikova kako provjeriti jesu li novčanice prave. Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

Detalje provjere možete naći na stranicama HNB-a.

Comments are closed.