Press "Enter" to skip to content

Satelit Sentinel-6 Michael Freilich za praćenje razine mora lansiran u svemir

 

Sentinel-6 Michael Freilich, Izvor: NASA

NASA je u subotu u zrakoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji lansirala zajednički američko-europski satelit Sentinel-6 Michael Freilich. Satelit će pratiti učinke klimatskih promjena na svjetske oceane i prikupljati podatke za poboljšanje vremenskih prognoza.

Nakon ulaska u orbitu, letjelica se odvojila od drugog stupnja rakete. Kontrola na Zemlji uspješno je prikupila satelitski signal, a početna izvješća pokazala su da je letjelica u dobrom stanju. Iz NASA-e poručuju da slijedi niz iscrpnih provjera i kalibracija prije nego što započne s prikupljanjem znanstvenih podataka.

Satelit nastavlja istraživanje Europske svemirske agencije i NASA-e dugo tri desetljeća u dokumentiranju porasta razine mora. Znanstvenici će ovim putem imati priliku preciznije proučavati obalu i globalnu razinu mora iz svemira.

“Zemlja se mijenja, a ovaj satelit pomoći će nam produbiti razumijevanje kako”, rekla je Karen St. Germain, direktorica NASA-inog Odjela za znanost o Zemlji. “Promjenjivi zemaljski procesi utječu na razinu mora na globalnoj razini, ali utjecaj na lokalne zajednice jako varira. Međunarodna suradnja presudna je kako za razumijevanje tih promjena, tako i za informiranje obalnih zajednica širom svijeta.”

Satelit je nazvan u čast nedavno preminulog Michaela Freilicha, bivšeg ravnatelja NASA-inog Odjela za znanost o Zemlji. Misija također predstavlja prvo međunarodno sudjelovanje u programu Kopernik, programu Europske unije za promatranje Zemlje.

Sentinel-6 Michael Freilich, Izvor: ESA

Uz mjerenje razine mora također će se vršiti atmosferska mjerenja koja se mogu koristiti kao dodatak klimatskim modelima i pomoći meteorolozima da naprave bolje vremenske prognoze.

“Ovi podaci, koji se mogu dobiti samo mjerenjima iz svemira, donijet će široku lepezu koristi ljudima širom svijeta, od sigurnijeg putovanja oceanima do preciznijeg predviđanja putova uragana, od većeg razumijevanja porasta razine mora do preciznijih sezonskih sezona vremenske prognoze i još puno više“, rekao je glavni direktor EUMETSAT-a Alain Ratier.

Sljedeći satelit, Sentinel-6B, bit će lansiran za otprilike pet godina.

Comments are closed.