Press "Enter" to skip to content

Serija koja pomiče granice uobičajenog: ”Čemu euforija oko Euphorie?”

Slavna tinejdžerska serija Euphoria vratila se na male ekrane i odlučila je iznova oduševiti publiku. Serija HBO produkcije prvo svjetlo dana vidjela je 2019. godine kad je ostvarila pomutnju među gledateljima i kritičarima. Kritike medija izražavaju nezadovoljstvo sadržajem serije ističući da je ”nužnost za pronalaskom novih načina za prikazivanje potresnog sadržaja od strane produkcije izrazito potrebna”, tvrdi The Guardian.. Potreseni scenama iz Parents Television and Media Council zamolili su HBO za prestanak emitiranja serije. Unatoč oštrim kritikama Euphoria je dobila 9 Emmy nominacija, od čega 3 nagrade. Šira publika i mladi osjećaju neobjašnjivu euforiju Euphorie. O čemu se radi?

Ukoliko seriju niste pogledali, u nastavku Vas očekuju detalji iz serije. Sadržaj se temelji na subjektivnim zapažanjima.

Izvor: HBO

Ne smijemo negirati da je Euphoria serija izrazito mračnog, ali ozbiljnog sadržaja. Glavna glumica i izvršna producentica serija, Zendaya, za obje sezone je upozorila na potresan sadržaj uz upozorenje koje upućuje na emocionalne posljedice koje serija može ostvariti. Narator priče je Rue (Zendaya), sedamnaestogodišnja djevojka koja je ovisnik droge u pokušaju liječenja. Naizgled obična djevojka, Rue se muči s gubitkom svog oca i problemima odrastanja čije rješenje pokušava naći u drogi. Osim s ovisnošću o drogi, Rue Bennett se muči s poremećajima poput OKP, ADD, bipolarnosti i anksioznosti. Unatoč relativno sigurnom odrastanju i sretnom obiteljskom životu, Rue upada u probleme koji nisu dio savršene životne slike. Scene u kojima Rue konzumira drogu eksplicitno su prikazane stoga je na prvi pogled jasno pitati se – Što je privlačno u njenom liku? Koliko je odbojna toliko je i privlačna, ali zašto? Razlog tome je mentalitet djece, tinejdžera i mladih danas čija je pozadina digitalno doba i neupitna je empatija koju njen lik stvara među takvom publikom. Mediji danas čine fundamentalni dio života mladih, a probleme s kojima se mnogi sami suočavaju imaju priliku vidjeti i u seriji. Euphoria ne glorificira konzumaciju droga i ostale scene nasilja, već nastoji ukazati na potrebu za razgovor o tabu temama.

Izvor: HBO

Jules Vaughn sljedeći je važan lik serije. Gledateljima Jules predstavlja simbol borbe s depresijom, samoozljeđivanjem i rodnim identitetom. Jules, koju glumi Hunter Schafer, tinejdžerka je čiji izgled vara. Mnogi bi rekli da je zbog svojih kričavih odjevnih kombinacija prikaz prpošne i sretne osobe, međutim Jules koristi svoj vizualni identitet kao borbu s pitanjima koji je iznova koče u dosezanju svoje sreće. Što je privlačno u skrivanju svoje boli? Lik Jules nije smišljen kao lažno uvjeravanje da je osoba u redu već kao osoba koja predstavlja jedan od nebrojenih načina nošenja s boli. Dok je Rue odjevena u iznošenu i nečistu odjeću, Jules je uvijek uređena. Bitna je vizualna usporedba njihovih likova jer ono objašnjava gledateljima kako svatko ima specifičan teret kojeg nosi, ali je u redu na različiti način to prikazivati drugima. Privlačnost Jules, osim pastelnih boja, jesu njen karakter i reprezentacija queer mladeži koja se suočava s osobnim i društvenim problemima zbog svoje autentične ekspresije rodnosti.

Izvor: Instagram

Kao jedan od složenijih psiholoških likova navodi se Nate Jacobs. Portretira ga Jacob Elordi, a radi se o popularnom tinejdžeru koji slovi kao srcolomac, sportaš generacije i sin bogate obitelji. Jacobs zvuči kao uspješan lik voljen od svih, ali on je u seriji antagonist. Ono što Natea čini neprijateljem serije je agresija koju izražava u obliku psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja nad drugim likovima. U vezi je s jednom od najpopularnijih i najzgodnijih djevojki u seriji, ali joj nije vjeran što gledatelje upoznaje s temom preljuba. Nate je nesiguran u svoju seksualnost i svoje nagone ispituje s likovima poput Jules i Cassie. Dominantni alfa mužjak korijene svojih problema vuče iz pritiska kojeg su mu stvarali njegovi roditelji. Pritisak ponajviše osjeća od strane oca koji se na njemu iživljavao čitavo djetinjstvo čije frustracije također odražava u obliku pedofilije i maloljetničke pornografije. Što je privlačno u bilo kojem obliku nasilja? Pretpostavlja se da gledatelji ne odobravaju ponašanje Nateovog lika ni pod kojim uvjetima. Producenti serije zasad ne stvaraju empatičnu atmosferu oko Natea, ali u scenama sa svojim ocem neizbježno je osjećati sažaljenje nad Jacobsovim odgojem. Ovaj lik simbolizira svu djecu koja svoju agresiju i seksualnu konfuziju pronalaze zbog neprimjerenih odnosa u obitelji koji im uskraćuju mogućnost za razvijanje zdravih odnosa. Produkcija ne stigmatizira likove u obliku dobrih ili loših, već nastoji dati pozadinu svakog od likova te nudi razloge zašto je marginalizacija istih kritičan potez.

Izvor: HBO

O likovima se uglavnom sve saznaje relativno brzo, ali se njihovi karakteri elaboriraju opsežno i temeljito. Osim što podiže svijest o mentalnom zdravlju i radi na konkretiziranju problema mladeži, likovi Euphorie postavljaju trendove iz mjeseca u mjesec – od provokativne odjeće, do uvrnutih zahvata kod šminkanja, do nostalgičnih glazbenih melodija. Ono što su generacije sedamdesetih i osamdesetih pronalazile u Madonni – pop kulturu i provokativnost, to mladi danas pronalaze u ovoj seriji. Aktivnosti poput konzumiranja droge, samoozljeđivanja, opsesivnog partijanja, maloljetničkog alkoholiziranja, obiteljskog nasilja, silovanja, psihičkih problema te istraživanja seksualnosti samo su neke od aktivnosti koje produkcija prikazuje veoma jednostavno, ali izrazito eksplicitno.

Izvor: HBO

Zašto je to važno? Važnost razgovora o takvim temama raste protjecanjem vremena zato što prešućivanje o takvim iskustvima ne doprinosi razvoju društva niti pojedinca, već se uči da je šutnja ispravna. Generacija Z odbija implicitnost tako da eksplicitnost koju nudi Euphoria doprinosi njihovim revolucionarnim ciljevima u rješavanju tabu tema koje su svakodnevne i uvijek prisutne, a oko njih se širi osjećaj srama. Euphoria nastoji smanjiti jaz razgovora djece s njihovim roditeljima na način da vizualno ukazuje na probleme koji zahtijevaju hitno i učinkovito rješavanje. Sadržaj ovakve vrste s razlogom je kontroverzan, ali izgleda da je stiglo vrijeme u kojem se odstupa od konvencionalnih ekranizacija te se okreće industriji koja služi adresiranju društvenih problema.

Unatoč što se radi o zabavnom formatu, Euphoria je serija edukativne svrhe i potresnog sadržaja. Seriji želimo uspjeh, a vama ugodno gledanje u sigurnom okruženju.

Comments are closed.