Press "Enter" to skip to content

Šest stvari koje morate znati prije nego što idete u Porto

Foto: Pixabay

Kao puno gradova diljem Europe, ovaj portugalski grad postao je važno turističko središte. Specifičan je jer ga okružuju istovremeno Atlantski ocean i rijeka Duomo što ga je nekad davno činilo velikim pomorskim središtem. Osim toga, ima izvrsno očuvanu gradsku jezgru unutar zidina pa nije čudno što se može pronaći na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Crkve i palače iz različitih povijesnih razdoblja, željezni most koji je projektirao Gustave Eiffel i Sveučilište u Portu samo su neki od razloga zašto je Porto proglašen za europski glavni grad kulture.

Što morate znati prije nego što odete u Porto?

Donosimo vam šest stvari koje bi valjalo znati ako se odlučite posjetiti ovaj grad.

1. Jedan od prvih šokova koje možete doživjeti jest voda. Koncentracije kalcija, magnezija i pH vrijednost značajno se razlikuje od hrvatskih voda zbog čega voda u Portugalu ima gorak okus. Sigurna je za piće iz slavine gdje je okus manje intenzivan nego u pakiranoj kupovnoj vodi , ali se svakako treba pripremiti na jako specifičnu aromu.

2. Kada smo već kod vode, Porto je jedan od najkišovitijih gradova u Europi. Budući da se kiša tamo pojavljuje u prosjeku svako drugi dan, trebate se prilagoditi uvjetima kišobranom ili kabanicom.

3. Kao što je već spomenuto, Porto se nalazi na rijeci Duomo. Ona ga dijeli od drugog grada, Gaie, ali su povezani mostom D. Luis I. preko kojega se može ići pješke. Kada je riječ o hrani, a posebno o tradicionalnoj francesinhi, Gaia je povoljnija što se tiče cijene. Portugalsko vino, Pastel de nata i Pastel de bacalhau samo su neke od stvari koje se jednostavno moraju probati u ova dva grada.

Foto: Pixabay

4. Tradicionalni koktel Caipirinha mora se probati u Portu. Sastoji se od likera Cachaca, šećera i limete zbog čega ima jako visok postotak alkohola pa valja biti oprezan sa količinom pića.

5. Budući da je Hrvatskoj normalno ostavljati napojnice, posebno u kafićima i restoranima, veliki je kulturalni šok što se u Portu nigdje ne ostavlja ni euro viška. To nije dio njihove kulture i nigdje nećete vidjeti da Portugalci daju napojnice.

6. Na dosta mjesta ne prihvaćaju plaćanje gotovinom, a posebno Uber i Bolt taxi, pa je važno imati karticu za mogućnost kartičnog plaćanja.

Comments are closed.