Press "Enter" to skip to content

Skijaški komadić raja nadomak Sarajeva

Započeo je skijaški tjedan, usprkos Covid-19 pandemiji, strogim mjerama i sve većem broju zaraženih, više od 120 000 Hrvata uputilo se na snježne padine gdje će ovaj tjedan provesti na snijegu i u zimskim radostima.
Skijaške destinacije već su dobro poznate, a neke od njih su nama susjedne zemlje: Slovenija, Italija, Austrija, Bosna i Hercegovina, ali i nešto udaljenija Francuska.
 
Bosna i Hercegovina sve je češći izbor hrvatskih skijaša. Glavni grad nama susjedne države okružen je mnoštvom planina koje imaju uređena skijališta dostojna Alpskih vrhova. U blizini Sarajeva nalaze 4 ski centra: Bjelašnica, Igman, Jahorina i Ravna planina.
 Starijim generacija Sarajevo je dobro poznato kao grad domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984., a danas ovaj grad ne samo da je turistička destinacija poznata po dobroj hrani, odličnoj zabavi i spajanju raznih kultura i vjera, nego je sve više popularna skijaška destinacija. 
Sarajevo
Sarajevska žićara
Mirisi i okusi Sarajeva
Sarajevske delicije

Bjelašnica- surova planina iznad Sarajeva

Bjelašnica, planina smještena jugozapadno od Sarajeva, domaćim ljudima poznata kao surova planina, pripada planinskom lancu Dinarida, a sa svojim najvišim vrhom od 2067 metara najviša je stalno naseljena točka u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog svoje nadmorske visine ova je planina često izložena ekstremnim vremenskim uvjetima: jaki udari vjetra, snijeg, led, vrlo niske temperature, magla i česte druge padaline.
Bjelašnica je najpoznatija kao mjesto na kojem su se 1984. održavale Zimske olimpijske igre. Tadašnja maskota Vučko i danas je rado i često viđen lik na ovom skijalištu. Vučko je vuk, životinja koja živi na području ovog planinskog lanca. 
Vučko, maskota

Ski centar Bjelašnica

Skijalište raspolaže sa osam ski staza i pet dječijih staza, te sa 3 žičare i 5 ski-liftova, koji voze i do samog vrha Bjelašnice. Također, u ponudi je i noćno skijanje koje se odvija svakim danom od 19 do 21 sat. Moguće je iznajmljivanje ski opreme, pohađanje škole skijanja, a za sve posjetitelje osiguran je i parking. U neposrednoj blizini skijaških staza nalaze se apartmani i wellness i spa hoteli. Za svakog ponešto, za skijaše veliki izbor staza, a za ne skijaše odmor uz bazen i masaže. 
Izvor: ZOI'84
Ako još niste pronašli svoj mali skijaški komadić raja, ovo Vam je prilika da posjetite ovu čarobnu planinu i uvjerite se u njezine ljepote netaknute i pomalo divlje prirode!

Comments are closed.