Press "Enter" to skip to content

Recept za slasticu iz Drugog svjetskog rata – crumble od jabuka

Crumble od jabuka je slastica koja se rodila za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata, često nazivanog najmračnijeg poglavlja u povijesti. Ovo jelo je bio trenutak sreće u ono vrijeme, a vjerujem da je i danas. Još uvijek je ostalo iznimno popularno po cijelome svijetu.

Postoje dvije varijante ovog jela: slatka i slana, a jelo je nastalo u Velikoj Britaniji odakle se ubrzo proširilo po SAD-u i Francuskoj, kako piše portal food.ndtv.

Naziv crumble dolazi od teksture samog kolača koji je mrvičast, zbog čega je hrvatska inačica za njega mrvičasti kolač.

Primjer crumbla

Tijekom rata, sve zemlje koje su bile zahvaćenje njime (a i šire) su trpjele teške ljudske i materijalne gubitke. Sva proizvodnja i ekonomija je ušla u stanje mirovanja, odnosno zastala. Industrije su propadale i zatvarale se, trgovine isto, ljudi ostajali bez posla… a uza sve to visoka stopa inflacije i pojava racioniranja (administrativnog raspodjeljivanja sredstava) dovela je do oskudice i siromaštva.

Ljudi su gladovali, a sve standardne slastice u Velikoj Britaniji, poput pudinga ili pite, su se smatrale luksuzom.

U takvoj teškoj situaciji, britanske domaćice su izmislile ovu jednostavnu slasticu kako bi svojim ukućanima barem malo uljepšali dane.

Crumble od jabuka se sastoji od 4 sastojka: jabuka, brašna, smeđeg šećera i maslaca.

Za slanu varijantu jela, umjesto šećera se koristi manja količina soli, a umjesto jabuka meso ili povrće.

Danas postoje različite slatke varijante u kojima se može zamijeniti brašno s orašastim plodovima ili zobenim pahuljicama, a jabuke s bilo kojim drugim voćem, poput jagoda, borovnica, breskvi i sl.

Uz dodatak kugle sladoleda, ovo jelo dobiva još veći čar i okus, pogotovo uz kombinaciju toplog crumbla i sladoleda od vanilije.

Mi vam donosimo još jednu zanimljivu varijantu ove slastice, koju smo nazvali jednostavno Crumble od jabuka.

Sastojci za kolač

Potrebni sastojci:

  • 7/8 jabuka
  • 70g brašna
  • 70g mljevenih zobenih pahuljica
  • 120g mljevenog šećera
  • 140g mljevenih badema
  • 110g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • i po želji, cimet

1. KORAK

– Operite jabuke te ih potom ogulite i izrežite na manje komadiće

Izrezane jabuke
Foto: Martina Čordaš

2. KORAK

– U zdjelu s komadićima jabuka dodati 1 vanilin šećer i cimet. Potom sve dobro izmiješati

3. KORAK

– Pripremljene jabuke kuhati uz malo vode 15ak minuta na srednjoj temperaturi

Kuhanje jabuka u vodi s cimetom i šećerom
Foto: Martina Čordaš

4. KORAK

– Dok se jabuke kuhaju, pomiješati sve suhe sastojke i na kraju dodati komadiće maslaca

Slaganje crumbla

5. KORAK

– Ugrijati pećnicu na 180°C

– Pripremiti kalup ili tacnu za kolače tako što ćete ga premazati uljem

– Staviti smjesu pa potom jabuke (može se i zamijeniti redoslijed)

6. KORAK

– Kada se pećnica ugrijala, staviti crumble da se peče 15 minuta

7. KORAK – POSLUŽIVANJE

– Još vrući crumble poslužiti sa sladoledom od vanilije. Dobar tek

Crumble s jabukama i sladoledom
Foto: Martina Čordaš

Ovdje možete pogledati video kako smo mi to uradili:

Comments are closed.