Press "Enter" to skip to content

Slikarski opus hrvatskog akvarelista

Na 43. sajmu knjiga Interliber predstavljena je likovna monografija “Viktor Šipek”.

Promocija je započela uvodnom riječju Josipa Beljaka, načelnika Općine Stubičke Toplice, koji je prisutnim posjetiteljima približio ideju stvaranja monografije Viktora Šipeka, hrvatskog akvarelista koji je umro u Zagrebu prije 52 godine. Promociju je moderirala Vlatka Filipčić Maliganec, urednica monografije, a posjetiteljima ju je približila glavna urednica Nadica Jagarčec.

Monografija “Viktor Šipek”

“Slikar Viktor Šipek rođen je prije 125 godina u Stubičkim Toplicama. Prije svega je bio poznat po akvarelima pejzaža. Najčešće je inspiraciju pronalazio u zagorskim motivima, ali je slikao Zagreb i Sloveniju, a zanimljivi su i njegovi vlakovi kojima je rado putovao i također ih rado slikao”, komentirala je Nadica Jagarčec.

Viktor Šipek – Vlak, akvarel

Monografija je tiskana na 187 stranica te pored tekstova o Viktoru Šipeku napisanih od strane povjesničara umjetnosti, Željke Čorak i Stanka Špoljarića, nalazi se i njegov životopis, popis samostalnih i skupnih izložbi te reprodukcije njegovih djela posuđene od brojnih privatnih vlasnika, između ostalog i Viktorove kćeri Helene, institucija, javnih ustanova, muzeja i galerija.

Viktor Šipek – Pogled na Stubicu, akvarel
Viktor Šipek – Kuća na Trešnjevci, akvarel

Comments are closed.