Press "Enter" to skip to content

Slovenija: pet osoba ostalo je zarobljeno u jami zbog podizanja razine vode, spašavanje za sada nije moguće sigurno obaviti

Tročlana obitelj i dva turistička vodiča ostali su zarobljeni unutar Križne jame u jugozapadnom dijelu Slovenije. Na obilazak su krenuli u subotu ujutro, a zbog obilnih padalina, koje su podigle razinu vode u špilji tamo su i ostali. Nakon zaprimljene dojave poslana je speleospasilačka služba (JRS). Trenutno se nalaze više od dva kilometara od ulaza u špilju, na mjestu do kojeg se može doći isključivo čamcem. U ovom se trenutku izvlačenje zarobljenih ne može uspješno obaviti. Ono će biti moguće tek kada se razina vode smanji. Ipak, ronioci su u pomoć uspjeli nakratko doći do osoba. Uspjeli su im dostaviti hranu, vodu i grijani šator, a mogu potvrditi i da nema ozlijeđenih te da se zarobljeni trenutno nalaze na sigurnom mjestu. „Svi su živi, ​​opskrbljeni hranom i u dobrom psihičkom stanju“, rekli su iz spasilačkog tima.

Sandi Curk, područni zapovjednik civilne zaštite za Notranjsku i Kres, otkrio je da je obilazak organiziran u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame. Jedan od vodiča je vrlo iskusan te ima licencu, dok je drugi pripravnik. Međutim, vremenski uvjeti nisu bili pogodni za ovakav obilazak a razina vode krenula je rasti nedugo nakon polaska.

Vjeruje se da bi se spašavanje trebalo odraditi do ponedjeljka navečer.

Comments are closed.