Press "Enter" to skip to content

Slučaj koji je potresao internet: nestanak i ubojstvo influencerice Gabby Petito

Gabrielle Venora Petito, američka 22-godišnjakinja , nestala je krajem kolovoza 2021. godine. Mlada influencerica krenula je na putovanje kombijem kroz Sjevernu Ameriku zajedno sa svojim zaručnikom Brianom Laundriem početkom srpnja, objavljujući redovito slike i videa na Instagramu za svoju rastuću publiku.

Ovaj slučaj zaintrigirao je online svijet od samog početka, postajući predmetom istrage različitih amaterskih detektiva. Veliki interes za slučaj bio je potaknut ne samo zbog zbunjujućih detalja i situacija koji ga je sačinjavao, već je i porastao nakon pronalaska njenog tijela krajem kolovoza iste godine.

Instagram objava

Razni čimbenici učinili su ovaj slučaj frustrirajućim, pa su tako i utjecali na tijek događaja u nestanku i ubojstvu Gabby Petito. U ovom članku detaljno će se razmotriti slijed događaja – od početka putovanja mladog zaručničkog para, do nepredvidive tragedije.


2. srpnja – početak putovanja

Nakon zaruka, Gabby Petito i Brian Laundrie uputili su iz New Yorka na četveromjesečno putovanje kroz SAD. Par je odlučio odgodio vjenčanje zbog pandemije koronavirusa i umjesto toga htjeli su putovati. Koristili su Gabbyin bijeli kombi, kojeg su preuredili kako bi u njemu mogli i stanovati (od nedavno popularan način života zvan “vanlife”, čiji su bili ljubitelji).


12. kolovoza – Prepirka i poziv policije

Policija je imala neugodan susret s Gabby i Brianom, zbog svađe koja je eskalirala između para, objasnila je policijska uprava grada Moaba, Utah, a prijavio ih je svjedok koji je svjedočio dijelu konflikta. Policija je uskoro otkrila kako je verbalna svađa prerasla u fizički sukob, no „par se nije htio međusobno optužiti iz ljubavi“, prenosi policajac Eric Pratt.

Policija je kasnije objavila snimke tjelesnih kamera policajaca sa zaručnicima, na kojima je Petito vidno uznemirena i ne prestaje plakati.
Brian Laundrie tvrdio je kako je u pitanju bila manja svađa koja je iskrsnula kada je ušao u kombi prljavih nogu. Petito zatim priznaje da ga je udarila kada je mislila da će je ostaviti u Moabu, pošto ju nije pustio unutar kombija. Evidentirano je kako Brian nije digao ruku na Gabby tijekom svađe.
Brian je imao vidljive ogrebotine na rukama, licu i vratu.

Petito je skoro bila uhićena, no par je policiju zamolio da to ne čine i kako problema više nema. Brian je preko noći bio smješten u hotel.

Policijski video Gabby i Briana nakon konfrontacije

17. – 23. kolovoza – Brian odlazi u Floridu

Odvjetnik obitelji Laundrie, Steven Bertolino, potvrđuje da je Brian Laundrie stigao u svoj dom u Tampu, Floridu, 17. kolovoza i odletio natrag u Salt Lake City 23. kolovoza kako bi se pridružio Gabby.
Odvjetnik dodaje da je Brian došao kući kako bi “uzeo neke stvari i ispraznio i zatvorio (njegovu i Gabbynu) skladišnu jedinicu u svrhu uštede novca, jer su razmišljali o produženju putovanja”.

Treba naglasiti kako sumnje oko ponašanja para u ovom periodu postepeno počinju rasti. Instagram pratitelji, kako od Gabby tako i Briana, primjećuju drukčiji stil objava i neobične opise slike, posebno na profilu Gabby Petito. Opisi na njenim objavama više nalikuju Brianovom stilu pisanja i formatiranju objava, no i smatra se da su postojeće (starije) slike objavljivane, to jest da nisu uslikane u pravom vremenu na odgovarajućim lokacijama.


27. kolovoza – zadnje viđenje para

Nina Celie Angelo, svjedok, oglasila se na svom Instagramu gdje je objavila da je prisustvovala eksplozivnoj svađi između Gabby Petito i Briana Laundriea u restoranu Merry Piglet u Jackson Holeu (Wyoming). Vidjela je Briana dok se derao na hostesu, tijekom čega se Gabby u suzama ispričavala. Evo kako je opisala događaj:

Izgledalo je kao da su možda bili izbačeni iz restorana. Nije nužno bilo između njih, nego više tako da je Gabby, uplakana, naglo napustila restoran, a Brian je očito bio jako uzrujan i ljut, rekla bih. Rekla bih da je Gabby bila uzrujana, a on bio je ljut, i bio je jako agresivan prema osoblju restorana.

Nina Celie Angelo

Ovo je posljednje prijavljeno viđenje para .


30. kolovoza – posljednja poruka od Gabby

Gabbyna majka, Nichole Schmidt, posljednju SMS poruku od Gabby primila je 30. kolovoza, ali tvrdi da nije sigurna je li njezina kćer osobno poslala tu poruku. Poruku je opisala kao čudnu, i ne nalik Gabby. Tekst poruke je glasio: „Možeš li pomoći Stanu, stalno dobivam njegove govorne poruke i pozive“ .

U poruci, ime ‘Stan’ odnosi se na djeda Gabby Petito, kojeg ona inače nikada nije oslovljavala imenom. Njezina obitelj poruku je opisala kao naznaku čudnog i netipičnog ponašanja, te zabrinutost u obitelji Petito raste.

1. rujna – Brianov (solo) povratak doma

Brian Laundrie vratio se u dom svojih roditelja u North Portu, gdje je živio zajedno s Gabby.

Policija je javila kako se kombijem kući vratio sam – bez Gabby Petito.

11. rujna – Gabby Petito se prijavljuje kao nestala

Obitelj od Gabby Petito prijavljuje ju kao nestalu Suffolk policiji u New Yorku u jutarnjim satima. Policija je ubtzo zvala kućni broj Laundrievih, no javio se njihov odvjetnik.

15. rujna – Brian Laundrie proglašen osumnjičenikom

Nakon što je proglašen osumnjičenikom, Brian je odbijao davati izjave ili biti intervjuiran. Njegov odvjetnik vodio je komunikaciju s policijom i medijima umjesto njega, komentirajući i njegovu tišinu :

Mnogi se pitaju zašto g. Laundrie ne bi dao izjavu ili razgovarao s policijom u vezi nestanka gospođe Petito. Prema mom iskustvu, intimni partneri su često prva osoba na koju policija usmjerava svoju pažnju u slučajevima poput ovog, i upozorenje da će ‘svaka izjava biti korištena protiv vas’ je istinita, bez obzira na to je li moj klijent imao veze s nestankom gospođe Petito. Obaviješten sam da je policija North Port, Florida, imenovala Briana Laundriea kao ‘osobu od interesa’ u ovom slučaju. Ova formalnost zapravo nije promijenila okolnosti u kojima je g. Laundrie bio u fokusu i pozornosti policije, a g. . Laundrie će nastaviti šutjeti prema savjetu odvjetnika.

Steven Bertolino

Brian i njegovi roditelji aktivnon su izbjegavali medije, te davanje ikakvih izjava ili suradnju s policijom. Od 17. rujna, Brian Laundrie također je nestao, te se tada u potrazi za sada obje osobe uključuje i FBI.

19. rujna – pronađeno tijelo Gabby Petito u Wyomingu

FBI pronašao je ljudske ostatke, te se sumnja da su ti od Gabby Petito . Autopsija 21. rujna potvrđuje da su ostaci zaista ti od Gabby. Pokreće se još veća potraga za Brianom Laundriem koji još nije pronađen.

20. listopada – pronađeni još jedni ljudski ostaci

U Floridi policija pronašla još jedne ljudske ostatke, kraj kojih su ležali ruksak i biilježnica koji pripadaju Brainu. Sljedeći dan autopsija potvrđuje da su to ostaci Briana Laundriea, a uzrokom smrti smatra se metak u glavi, zbog čega se uzima da su okolnosti smrti samoubojstvo. Idući razvitak u slučaju je Brianovo pismeno priznanje na ubojstvo Gabby Petito, pronađeno u bilježnici.

Dvije knjige, jedna teorija

Online istraživači igrali su veliku ulogu u slučaju, istraživajući ono što im je bilo najdostupnije – Instagram račune zaručničkog para. U slikama koje je Brian objavljivao na svom Instagramu, uočili su da je čitao dvije knjige, koje su sadržavale uznemirujuće paralele s zbivanjima u slučaju ubojstva Gabby Petito.

“Annihilation”

Knjiga govori o skupini mladih žena koje nestanu nakon što su istraživale obalnu pokrajinu koja je izdvojena od ostatka civilizacije.

Naravno, ne postoje direktne veze ovo knjige i slučaja Gabby Petito.

“Lullaby”

Govori o čovjeku koji je uvidio da može ubiti svakoga s kim priča. Odlazi na putovanje sa ženom, koju na posljetku ubije i postaje serijskim ubojicom.

Comments are closed.