Press "Enter" to skip to content

Slunj- savršeno mjesto za jednodnevni izlet

Ako Vaša ideja idealnog izleta uključuje predivnu prirodu, šetnju na svježem zraku i kavu uz šum slapova – put pod noge i pravac Slunj!

Rastoke
Vlastita fotografija

Slunj, odnedavno i službeno najbolje turističko selo na svijetu, maleni je grad od svega nekoliko tisuća stanovnika koji se nalazi u središtu Hrvatske, sat i pol od glavnoga grada Zagreba i pola sata od Plitvičkih jezera. Grad je to bogate povijesti koji se prvi put spominje u davnom 12. stoljeću, a kojim su tijekom godina vladali Frankopani, Turci, Napoleon te gdje se rodio i prvi hrvatski osvajač olimpijske medalje – Milan Neralić. Slunj je dovoljno malen da ga stignete razgledati u danu, a dovoljno bogat životom da poželite ostati.

Za sve prirodoljupce koji žele iskoristiti preostale sunčane jesenske dane, evo što Vas čeka u Slunju.

Rastoke

Slunj je godinama turistički popularno mjesto zbog vodeničarskog naselja Rastoke, ponekad zvanog i ‘Plitvice u malom’. U Rastokama možete vidjeti rijeku Slunjčicu koja se rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u Koranu te tako stvara mnoštvo velikih i malih slapova, jezera i brzaka. Možete posjetiti i sačuvane mlinice koje datiraju iz 19. i 20. stoljeća, od kojih se jedna za izradu brašna koristi i danas.

Vlastita fotografija
Vlastita fotografija

Stari grad Slovin

Stari grad Slunj ili Slovin prvi se put spominje još u prvoj polovici 14. stoljeća kada ga je mađarsko-hrvatski kralj darovao Friedrichu III Frankopanu, nakon čega redom dolazi u ruke kneza Pavla Zrinskoga te kneza Dujma Frankopana od kojeg će poteći i loza Frankopana Slunjskih. Danas je jedan od najljepših vidikovaca u gradu.

Foto: Sharon Hahn Darlin

Napoleonov magazin

Slunj je u razdoblju od 1809. do 1813. godine bio najistočnija točka Napoleonova carstva. To je bilo razdoblje velikih društvenih i političkih promjena, kao i napretka u graditeljstvu. Osim već spomenutih mlinica, u Slunju se tada gradi i Napoleonov žitni magazin za skladištenje žita i čuvanje oružja koji je još uvijek očuvan te se može posjetiti.

Ako ipak niste u mogućnosti posjetiti ovaj gradić u skorije vrijeme, ništa ne brinite! Zimi će Vas tamo dočekati prava mala idila.

Comments are closed.