Press "Enter" to skip to content

Smjena šefa HEP-a zbog bespravne gradnje

Foto: HEP

Premijer Andrej Plenković je navijestio kako je procedura za smjenu Frane Barbarića s položaja šefa Uprave HEP-a pokrenuta. Nakon afere “plin za cent” u petak je podignuta optužnica od strane Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zbog protupravne gradnje.

Premijer jednostavno mora smijeniti Barbarića

Nakon afere “plin za cent” i ovog slučaja premijer Vlade je jednostavno primoran smijeniti Barbarića. Radi se o prevelikoj šteti koju je okrivljenik nanio samoj Republici Hrvatskoj, ali i HDZ-u kao stranci i to pred izbore. S obzirom na to da se je HEP jedna od najvažnijih državnih tvrtki nije dopustivo da je netko toliko razvlači po raznim aferama i narušava ugled tvrtke. Shvaćajući da su afere vezane za HEP narušile ugled HDZ-a, stranka je izgubila dio glasača koji su im potrebni za ovogodišnje izbore. Ovaj tjedan bi trebala biti održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se Barbarića razriješiti s dužnosti, a on je nakon smjene dao i ostavku.

Foto: HEP

Podignuta optužnica zbog bespravne gradnje

Protiv Frane Barbarića je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu za bespravnu gradnju na temelju kršenja članka 212. Kaznenog zakona/11. Naime šefa Uprave HEP-a se tereti za izvođenje građevinskih radova na otoku Hvaru, u Zastražišću bez ishođenja pravomoćne građevinske dozvole. Problem je u tome što su građevinski radovi rađeni na području koje se nalazi u zaštićenom obalnom području mora koje je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Okrivljenik je tamo izgradio stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje s dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom. Barbarić se još prije na sudu branio govoreći kako on nije ništa gradio na Hvaru već izvodio rekonstrukciju kuće.

Barbarić ima pravo na otpremninu

Koliko se zna HEP će Barbariću ponuditi novo radno mjesto. Prihvaćajući ponudu neće imati pravo na otpremninu, ali ako odbije ponudu očekuje ga lijepa svota novca. Ako odluči otići iz HEP-a očekuje ga otpremnina po pravilu 6+6. Dakle prvih šest mjeseci ima pravo dobivati punu plaću, a ostalih šest pola plaće koju je imao kao šef Uprave HEP-a. To bi značilo da bi u idućih godinu dana Barbarić ukupno primio 33.731 euro neto pošto je njegova trenutna mjesečna plaća 3747,96 eura neto. Zbog pravilnika u HEP-u, dužni su mu ponuditi poziciju koja je odgovarajućeg koeficijenta. Znači da bi trebao dobiti mjesto pomoćnog direktora HEP-a ili savjetnik.

Comments are closed.