Press "Enter" to skip to content

SOS u doba ispitnih rokova

Pržena zrnca, sjemenke bobica, sjajna aroma, tamna boja i mnogo pozitivnih emocija. Da, mislim da znate o čemu riječ. Kava! Piće koje je prepoznato već u 15. stoljeću, a danas piše povijest svakog dana. Espresso, kava s mlijekom, cappuchino, bijela kava, turska kava i mnoge druge vrste, svakome po svome guštu. 

Kava je u našem društvu postala više od običnog napitka. Ona je postala dio kulture pa čak ako se to može nazvati i ritual ispijanja kave. Kava se u Hrvatskoj konzumira gotovo svakog dana, a svaki Hrvat zna da je kava u dobrom društvu, bez žurbe i s uživanjem dobro popijena kava. 

Svake godine u svijetu se popije više od 500 milijardi šalice kave, od kojih se većina popije za vrijeme doručka, a koliko studenti u vrijeme ispitnih rokova popiju kave? Može li šalica kave uistinu pomoći kako bi lakše učili i pripremali se za ispite i kolokvije te istovremeno pomogla kako bi što duže ostali budni. 

Izvor: privatna arhiva

Kažu kako kava, odnosno kofein pridonosi produktivnosti i koncentraciji, što može biti od velike pomoći tijekom radnog dana. On poboljšava koncentraciju povećavajući razinu dopamina i adrenalina u mozgu čime se stvara osjećaj ugode. Unatoč tome, važno je znati kada je dovoljno i kada treba stati. Velike količine kofeina mogu biti loše za naš organizam i imati suprotan efekt od onog kojeg smo željeli postići. U danu je tako preporučena količina kave do 200mg odnosno dvije do tri šalice kave. 

Najnovija istraživanja pokazuju kako je kava dobra za nas, no ne bilo kakva. Najbolja će biti ona koja je najsličnija njezinom izvornom obliku, jasnije rečeno ona koja je minimalno obrađena i bez dodataka. Zanimljivo je kako je kava voće, stoga možemo reći da je kava zdrava! Evo samo nekih od prednosti koje nam ona donosi: 

  1. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
  2. Čuva zdravlje mozga
  3. Topi masne naslage 
  4. Puna je hranjivih tvari
  5. Kavopije žive duže
Saznaj više zanimljivih činjenica na linku ispod:
https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/kava-je-ipak-dobra-za-zdravlje-saznajte-zasto/
Izvor: privatna arhiva

Kava je u svakom trenutku dobar odabir, a posebno kada osjetiš kako ti koncentracija i volja za učenjem opadaju. Jedna šalica kave jednaka je kratkom odmoru od 30 minuta što i ne zvuči toliko loše kada smo u stisci s vremenom. Ako nisi tip za kavu tada će za tebe odlične alternative biti zeleni smoothie, zeleni čaj ili pak vruća čokolada. Krajem sljedećeg mjeseca tvojim mukama dolazi kraj, a kada dođe to vrijeme počasti sebe i prijatelje na nekim od najboljih mjesta za popiti kavu u gradu Zagrebu. 

Donosimo vam listu pet odličnih kafića gdje potražiti mirise i okuse najbolje kave, a tko zna možda i započneš neki novi ritual ispijanja kave daleko od studentskih obaveza. 

Comments are closed.