Press "Enter" to skip to content

Spirulina – superhrana terapijskih svojstava

Alge su jedan od najbogatijih izvora prirodnih minerala i vitamina, a njezine su dobrobiti uvelike prepoznate u svijetu prehrane. Za konzumaciju se najčešće koriste plavo-zelene alge, a jedna od najpoznatijih je spirulina – superhrana iznimno cijenjena među makrobiotičarima i vegetarijancima.

Što je spirulina?

Spirulina je modrozelena alga koja raste u slatkim jezerima i oceanima. Njezina ljekovita svojstva prvo su prepoznale azijske zemlje, no ubrzo je raširena po cijelom svijetu. Zapravo, riječ je o najpopularnijoj superhrani 21. stoljeća. Tradicionalno se koristila radi smanjenja iscrpljenosti i umora, a uz to je karakterizira širok nutritivan profil.

Foto: pixabay

“U njoj se nalaze kalcij, kalij i magnezij koji su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i željeza”, tvrdi nutricionistica Nathalie Rhone.

Obuhvaća svih devet aminokiselina zbog čega se posebno preporučuje veganima i vegetarijancima čiju je prehranu posebice važno nadopunjavati raznim dodacima kako ne bi oskudijevala potrebnim nutrijentima.

Doza od 3 g spiruline ima jači protuupalni učinak od čak 5 porcija voća ili povrća!

Spirulina za detoksikaciju

Kao odličan izvor antioksidansa, spirulina smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu te potiče regeneriranje stanica. S obzirom na to da štiti stanice od oštećivanja, prevenira nastanak kancerogenih promjena.

Uz to, sadrži mnoga detoksikacijska svojstva te potiče eliminaciju toksina i nečistoća iz krvotoka. Međutim, često se uzgaja u nečistim vodama diljem svijeta pa nerijetko sadrži štetne toksine i teške metale. Zato je prije početka konzumacije potrebno provjeriti njezino porijeklo.

Spirulina za mršavljenje

Redovna konzumacija spiruline doprinosi smanjenju tjelesne težine i indeksa tjelesne mase. Jedna žličica spiruline – ujedno i dozvoljen dnevni unos, sadrži samo 20 kalorija čime je spirulina saveznik mnogih u borbi za skidanjem viška kilograma.

Ovaj niskokaloričan dodatak prava je proteinska bomba. Sadrži oko 60-70% proteina koji su ključni za izgradnju mišićne mase te sprječavanje oštećenja mišića nakon vježbanja.

Uz doprinos gubitku kilograma, pozitivno djeluje na metabolizam te pomaže u kontroli apetita.

Foto: pixabay

Kako konzumirati spirulinu?

Spirulina kao dodatak prehrani dolazi u različitim oblicima. Prisutna je u praškastom i tekućem obliku, tinkturi, kapsulama i tabletama.

“Zemljanog” je okusa koji mnogima nije ugodan pa se stoga preporučuje dodati par kapi limuna ili je pomiješati u neki sok ili smoothie.

Voćni smoothie sa spirulinom:

• 1 zrela banana
• 1 žličica chia sjemenki
• 1 šalica smrznutih borovnica
• 1 šalica kelja
• 1 šalica špinata
• 1 žličica spiruline

Osim u napitke, spirulinu možete dodati u juhu, posuti po salati te pomiješati u zdrave slastice.

Iako je spirulina nedvojbeno čudotvorna namirnica, stručnjaci ističu da tijelo lakše apsorbira nutritivne spojeve unesene putem cjelovitih namirnica, nego li putem suplemenata. Zato se važno pridržavati raznovrsne i uravnotežene prehrane te ovaj dodatak nije njihova zamjena.

Comments are closed.