Press "Enter" to skip to content

Sporazum o četverodnevnom primirju između Izraela i Hamas produžen je za dva dodatna dana, a nastavljaju se i rasprave o razmjeni talaca

Izrael i Plestina
AHIKAM SERI/ AFP

Izrael i palestinska ekstremistička grupa Hamas sklopili su dogovor o četverodnevnom humanitarnom prekidu vatre. U izmjenu za zaustavljanje napada, Hamas je trebao osloboditi 50 žena i djece zatočenih u Gazi, dok je izraelska vlast pristala na isto sa 150 žena i djece iz izraelskih zatvora. Osim toga, dogovorom je dozvoljen i prolaz humanitarne pomoći u Gazu. Izrael je najavio mogućnost produljenja primirja za oslobođenje svake dodatne grupe od 10 izraelskih talaca.

Od sklapanja sporazuma, Izrael je oslobodio 150 palestinskih zatvorenika, za što je Hamas pustio 69 žena i djece, od njih 51 Izraelca i 18 stranih državljana.

Sporazum je završio u ponedjeljak, nakon čega su Katar i Hamas potvrdili vijest o njegovom produljenju za dva dodatna dana.

“Država Katar objavljuje da je, kao dio tekućeg posredovanja, postignut dogovor o produženju humanitarnog primirja za dodatna dva dana u Pojasu Gaze”, objavio je glasnogovornik katarskog Ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari na društvenoj mreži X. Isto je potvrdio i dužnosnik Hamasa Ghazi Hamad za Al Jazeeru: „Sada smo se dogovorili da ćemo osloboditi više talaca i produžiti sporazum za dva dana. Ovo je dobra vijest za naše ljude, posebno za ljude u Gazi”.

Na cijelu situaciju odgovorio je i Izrael koji je naglasio da ovo primirje ne znači potpuni prekid napada i da neće odustati od svog glavnog cilja koji je uništavanje dugogodišnje vlasti Hamas nakon njegova napada 7. listopada na južni izraelski teritorij.

Comments are closed.