Press "Enter" to skip to content

Što do sada znamo o omikronu

U Hrvatskoj su potvrđena 3 slučaja zaraze novim omikron sojem koronavirusa.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a pretpostavlja da se oboljeli zarazili na poslovnom skupu budući da nisu putovali u inozemstvo. Svi sudionici skupa pozvani su na testiranje. Osoba koja je došla na testiranje izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novim sojem zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike.

Novi se soj ne bi trebao brzo širiti jer su zaražene osobe relativno brzo identificirane. „Što se tiče zaštite koje cjepivo pruža, na temelju ovoga ne možemo govoriti. Obje osobe su cijepljene. Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom, imamo podatke da je zaštita od razvoja srednje teških i teških oblika bolesti oko 90 posto”, rekao je Kaić. No, novih će slučaja sigurno biti.

Sukladno tome, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objavio je novu preporuku za postupanje u slučaju zaraze omikronom: svi idu u izolaciju ako su bliski kontakt osobe koja je zaražena sojem omikron, bez obzira na status cijepljenja ili preboljenja. U izolaciji su i za vrijeme dok se sumnja da njihov kontakt ima omikron soj, a mogu izaći iz nje tek kada se ta mogućnost isključi laboratorijskom provjerom. Zaražene se osobe trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene koja traje 14 dana.

Preporuke je moguće pročitati ovdje: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/POSTUPANJE-S-OBOLJELIMA-IPS-BLISKIM-KONTAKTIMA-OBOLJELIH-I-PREKID-IZOLACIJE-I-KARANTENE-ver-12.pdf

Bit će potrebni tjedni da saznamo koliko je ozbiljan omikron soj, nova varijanta koronavirusa. Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci navodi kako se omikron vrlo brzo širi, ali pretpostavlja da gotovo sigurno nije opasniji od dosadašnjeg soja.“Ima naznaka da je možda čak i manje ozbiljan”, dodao je. “Najgore bi bilo da se brzo širi i izaziva ozbiljnu bolest. Onda bismo imali novi val zaraženih među kojima možda ne bi bili zaštićeni cijepljeni i preboljeli […] Ne mislim da će doći do tog najgoreg scenarija, ali nikada ne znamo”, zaključio je Fauci.