Press "Enter" to skip to content

Što je Boxing day i zašto Englezi tada igraju?

14th May 1966: The ball on the centre spot of the pitch awaiting the kick-off of the FA Cup final between Everton and Sheffield Wednesday at Wembley Stadium. (Photo by George Freston/Fox Photos/Getty Images)

Boxing day ili Dan darova svake godine pada na drugi dan Božića i državni je praznik u Velikoj Britaniji. Praznik datira iz Viktorijanskog doba, a Charles Dickens je skovao naziv 1833. Boxing day je dobio ime zbog tradicije poslodavaca da poklone božićne darove svojim zaposlenicima u kućanstvu koji su radili na Božić. Danas se ta tradicija izgubila jer svi poklanjaju darove prije Božića.

Danas je Boxing day sinonim za nogomet i Premier ligu koja se vraća nakon 6 tjedana pauze zbog Svjetskog prvenstva.

Prvu utakmicu na Boxing day su odigrali Derby County i Bolton Wanderers u godini osnutka Nogometne lige 1888. Od tada se odigralo 3 730 utakmica na Boxing day. West Bromwich Albion je odigrao najviše utakmica 105, a Manchester United je skupio najviše bodova 171 u 96 nastupa.

Danas je na rasporedu 7 utakmica s prvom između Brentforda i Tottenhama u 13:30, a zadnjom između Arsenala i West Hama u 21:00.

Comments are closed.