Press "Enter" to skip to content

Što je tofu i kako ga pripremiti?

Soja obiluje visoko kvalitetnim proteinima koji su ujedno i jedan od najjeftinijih prehrambenih izvora proteina. Samo neke od namirnica koje pripadaju bogatoj paleti sojinih proizvoda su tempeh, tamari, miso te tofu koji postaje sve zastupljeniji na policama supermarketa.

Kao jedan od najvažnijih izvora bjelančevina biljnog podrijetla, tofu je postao omiljenom namirnicom u prehrani vegana i vegetarijanaca. Svoju sve veću popularnost stekao je zahvaljujući ugodnom neutralnom okusu, jednostavnoj pripremi i kvalitetnom nutritivnom sastavu.

Iako postoji već stoljećima, mnogi se još uvijek nisu upoznali s ovom izvrsnom biljnom namirnicom. Riječ je o iznimno podcijenjenoj namirnici koju u Hrvatskoj uglavnom konzumiraju samo oni koji ne jedu meso, što je prava šteta.

U nastavku donosimo sve što trebate znati o tofuu i načinu kako ga pripremiti.

Foto: pixabay

Što je tofu?

Tofu je vrsta sojine skute, a s obzirom na sličnost u proizvodnji tofua i sira dobivenog od životinjskog mlijeka, mnogi koriste naziv “sir od soje”. Dobiva se koagulacijom sojinog mlijeka zbog čega se svrstava u svježe proizvode.

Sadrži vrlo malo masnoća pa je često zastupljena namirnica u dijetalnoj ishrani. U 100 grama nalazi se oko 8 grama proteina, a svega 75 kalorija. Unatoč tome tofu izvrsno zasićuje. Budući da je neutralnijeg okusa, konačni dojam ovisi o načinu na koji je pripremljen.

Vrste tofua

Dobrobiti tofua prvo su zabilježene u Aziji gdje je i ostao prehrambenom osnovicom mnogih kućanstava. Na naša tržišta stiže nešto kasnije, a danas ga u čak nekoliko varijanti možemo pronaći na policama supermarketa.

Foto: Pixabay

Posebno su popularni svježi, svileni, dimljeni i marinirani tofu.

Svježi ili prirodni tofu teksturom je nalik ovčjem siru, a prepoznaje se po mnoštvu malih rupica i spužvastoj teksturi. Neutralnog je okusa zbog čega se može pripremati na raznovrsne načine, no potrebno ga je dobro marinirati.

Svileni tofu karakterističan je po svojoj mekoj konzistenciji i glatkoj površini. Pudingasta tekstura ove varijante čini ga idealnim izborom pri izradi krema, kolača, umaka i juha.

Dimljeni tofu prepoznatljiv je po svoj smeđoj boji te čvrstoj strukturi. Blago pikantnog je okusa koji je izraženiji od običnog bijelog tofua. Ova vrsta ne zahtijeva posebnu pripremu, a posebno je pogodan za prženje u tavi.

Osim toga, sve je veći izbor drugih prehrambenih namirnica koje sadrže tofu – salame, kobasice, namazi i popečci.

Kako pripremiti tofu?

  1. Potrebno je dobro ocijediti tofu koji dolazi upakiran u vodenoj tekućini.
  2. Položite blokove tofua na papirnate ubruse ili krpe te ih isto tako prekrijte i na vrh stavite bilo kakvu prešu (primjerice lim ili deblju knjigu) kako bi se iscijedio višak vode – tako ćete tofuu moći dati novi okus.
  3. Ostavite tofu da odstoji barem 30 minuta, a nakon toga možete kuhati tofu na bilo koji način.
Foto: pixabay

Tofu je sam po sebi bezukusan tako da ga je prije termičke obrade potrebno dobro marinirati. S obzirom na to da tofu i nakon prešanja sadrži vodu, najbolje je marinirati bez ulja. Stoga ulje možete zamijeniti soja umakom, octom ili sokom od citrusa – ovisno o jelu koji spremate. S receptima za marinadu odvažite se eksperimentirati i pronađite svoj idealan spoj.

Idući savjet je da koristite kukuruzni škrob. On će pomoći da se tofu ne lijepi po tavi, a uz to će dati i zlatnu hrskavu koricu.

Prethodno začinjeni tofu možete peći na roštilju, pržiti na tavi ili u woku, pohati, a odlično se stapa i u juhama, umacima i slasticama.

Suptilan okus tofua omogućuje pripremu na nevjerojatan broj načina. Bez obzira na to jeste li vegetarijanac ili ne, odvažite se isprobati tofu i pronađite recepturu koja će vama najbolje odgovarati.

Comments are closed.