Press "Enter" to skip to content

Što je zapravo pravi čaj?

Kada razmišljamo o tome da popijemo čaj, većina nas želi popiti neki ukusan voćni čaj ili neki biljni poput kamilice i šipka, no jesmo li svi svjesni da to zapravo nisu pravi čajevi? Ako Vam je to potpuno nova informacija, ovaj će Vam članak potpuno razbistriti um i natjerati Vas da se zapitate jeste li zapravo ikad popili pravi čaj. U slučaju da Vam to nije nova informacija, sigurno ćete saznati nešto novo. 

izvor: PLIVAzdravlje

Čaj, kao što većina nas već zna, dolazi iz mjesta od kud dolazi i sama riječ, a to je Kina. Dakle, domovina čaja je Kina, iako se autohtone vrste mogu pronaći i na drugim mjestima na svijetu. Postoji legenda koja govori o nastanku čaja, a govori o tome da ga je otkrio kineski car Shennong Shi, čije ime doslovno znači “Božanski farmer”, 2700 godina prije Krista. On je isprobavao razne biljke i tako otkrivao lijekove za ljude, a mitovi govore da je imao prozirno tijelo i tako vidio kako biljke na njega utječu. Čaj je otkrio putujući kroz planine gdje je vidio biljku zelenih listova i bijelih cvjetova. Nakon što ju je probao, uočio je da su mu listići očistili svu hranu koju je prethodno konzumirao, a dah mu je bio svježiji nego ikada. 

izvor: lacroixx

Dakle, svi čajevi dolaze upravo od te biljke koju zovemo Camellia sinesis. Ono što je kod te biljke zanimljivo je to da sadrži kofein, no u mnogo manjoj količini nego što ga sadrži kava. Ne postoji vrsta pravog čaja koja ne sadrži kofein, iako je u nekim vrstama njegov udio zanemariv. Taj kofein koji se nalazi u čaju naziva se tein, a njegov udio ne ovisi samo o vrsti čaja, već i o kvaliteti i obradi listića te načinu pripreme. Iz biljke Camellia sinesis može nastati nekoliko vrsta čaja, a to su sljedeće: 

Nastaje bez fermentacije, a naziv je dobio jer dlačice na donjoj strani sušenog lista postaju bijelo-srebrne. Samo su najbolji listovi izabrani za proizvodnju bijelog čaja pa se tako njega često smatra “carem čajeva”. 

Nastaje minimalnom fermentacijom. Kod tradicionalne proizvodnje te vrste čaja, on se nakon berbe prži na tavi, a tek nakon toga suši. 

Nastaje djelomičnom fermentacijom. Nakon berbe čaj se trese u pletenim košarama, a sok koji se iscijedi fermentira s kisikom zraka. Taj proces se zaustavi prženjem u željeznim tavama. 

Nastaje potpunom fermentacijom. Poznat je i po imenu crveni čaj te je sličan oolongu osim što se kod njega fermentacija ne prekida. Proizvodnja tog čaja završava se dugim sušenjem. 

Nastaje minimalnom fermentacijom i proizvodi se samo u Kini. To je bijeli čaj koji se ne obrađuje odmah nakon berbe i jedan je od najskupljih čajeva na svijetu.

Svi oni čajevi koji su nastali iz biljke Camellia sinesis mogu se zvati pravim čajevima, dok su svi ostali zapravo samo vrući napitci. Tein je bitna komponenta čaja koja određuje njegova svojstva i djelovanje na ljudski organizam i on je ono što neki čaj čini pravim. U 18. stoljeću pojavili su se takozvani voćni i biljni čajevi od nekih drugih biljaka koji zapravo nisu pravi čajevi, već su samo poprimili isti naziv. Ono što mi nazivamo voćnim čajem je zapravo vrući napitak od sušenih dijelova voća. Sve što je zajedničko takvim “čajevima” i pravim čajevima je isti način pripreme, tj. prelijevanje vruće vode preko sušene biljke ili voća. 

U trgovinama možemo naći neke vrste pravih čajeva poput zelenog i crnog, no teže ćemo naći bijeli, žuti ili oolong čaj. Čak i ako ih nađemo, sigurno je da oni neće biti potpuno prirodni i originalnog okusa. Čajeve u svom najboljem izdanju, pa čak i one koji se ne smatraju pravim čajem, možemo kupiti u Harissi. To je trgovina s čajevima i začinima temeljena samo na prirodnim sastojcima koja se stvarno može pohvaliti svojim vrhunskim čajevima. 

U Hrvatskoj se u zadnjih nekoliko godina otvorio velik broj Harissa trgovina, a najveći ih je broj u Zagrebu. Ako ste zainteresirani probati nove i originalne okuse čajeva, svi će Vam preporučiti da odete baš u ovu trgovinu, a evo i gdje ih možete naći. 

Sljedeći put kada ćete htjeti pripremiti čaj razmislite o tome želite li ga popiti samo zbog užitka ili također zbog zdravlja i osjećaja svježine. Ako se ipak odlučite za drugu opciju preporučujemo da probate popiti jednu od navedenih vrsta pravih čajeva.

Comments are closed.